23948sdkhjf

Moderne byggematerialer kan redde din ryg

Tunge løft kan nemt føre til en nedslidt ryg og et tidligt farvel til arbejdsmarkedet. Fokus på at vælge lettere byggematerialer kan være én af nøglerne til at løse belastningsproblemerne.

Arbejdsskader og slitage er et velkendt problem blandt håndværkere. Hårdt arbejde med tunge løft slider på kroppen, og særligt ryggen kan blive et problem, viser tal fra Arbejdstilsynet. Ryggen skal altså beskyttes, så det ikke ender med en langvarig og tiltvungen pause på langs.

Ligesom der på kontorer investeres i hæve-sænkeborde og ergonomisk korrekte stole, således medarbejdernes ryg og nakke ikke lider overlast, bør man som håndværker også tænke i alternative byggematerialer, der kan reducere ryggens daglige belastning. Der kan nemlig være mange hundrede kilo at spare, hvis man vælger materialerne med omhu.

Et af de firmaer, som har taget slidproblematikken til sig, er norske Jackon, der inden for de seneste år er rykket ind på det danske marked. Jackon producerer letvægts isoleringsblokke, som er lette at stable. Faktisk er deres isoleringsblokke mere end femten gange lettere end en fuldmuret væg (målt pr. m2 facade). Bygger man for eksempel en hel bolig i Jackon Thermomur, kan vægtforskellen løbe op i flere tons. Noget der kan gøre en stor forskel for ryggens belastning og slitage.

- Mange er overraskede over, hvor lette vores isoleringsblokke er. De vejer jo ikke meget mere end en chaussesten og er ikke meget sværere end at bygge med klodser. Det bærende og stabiliserende element leveres på betonbil med pumpe og skal derfor ikke løftes af den udførende entreprenør, udtaler projektrådgiver Martin Bendix fra Jackon Danmark.

Tunge løft nedslider ryggen

Det gør logisk nok en mærkbar forskel for ryggens velbefindende, hvis man skraber kilo af den daglige belastning, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, hvis man vil sikre sig et langt og godt arbejdsliv uden rygproblemer.

- Undersøgelser viser, at jo større belastningen er, desto større er risikoen for en rygskade. Så ved at reducere vægtbelastningen vil risikoen for at foretage et forkert løft også formindskes, forklarer Markus Due Jakobsen, der til dagligt forsker i muskel- og skeletbesvær på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Han påpeger også, at rygskader kan være svære at komme af med, når de først er opstået:

- Det kommer selvfølgelig an på skadens omfang, men det kræver ofte længere tids genoptræning for at komme rygsmerter og rygskader til livs.

Man sparer med andre ord sig selv og eventuelle medarbejdere for meget besvær, hvis man tager sine forholdsregler, og materialevalget er et oplagt sted at starte som håndværker.

Vægtsammenligning af byggesystemer (100 kvadratmeter facade)

  • Teglsten: ca. 20.000 – 30.000 kg.
  • Porebetonblokke: ca. 13.000 – 15.000 kg.
  • Jackon Thermomur: ca. 1.200 kg.

Om Jackon Thermomur:

  • Jackon Thermomur er et isoleringssystem som samles ved hjælp af byggeklodser, og derefter fyldes med beton.
  • Systemet har været på det norske marked i 35 år og fungerer i alle slags vejrforhold.
  • Isoleringsmaterialerne giver en varm og tør konstruktion, som sikrer et sundt og velfungerende indeklima uden kuldebroer.
  • Byggeklodserne gør produktet enormt brugervenligt, og byggeekspertise er ikke påkrævet.

Læs mere på https://www.jackon.dk/produkter/jackon-thermomur/ eller kontakt venligst projektrådgiver Martin Bendix for yderligere information: tlf. 22 72 26 19 / e-mail: mb@jackon.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093