23948sdkhjf

70 virksomheder vil gøre byggeriet mere cirkulært

Danske virksomheder vil i projektet Circle House Lab sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri

Hvordan river man effektivt bygninger ned, så byggeaffaldet kan blive til materialer i nye huse? Og hvordan sikrer man, at beton, som har været brugt før, også kan tåle at blive belastet i et nyt byggeri?

Det er spørgsmål som disse, som 70 virksomheder fra den danske byggebranche forsøger at finde løsninger på i fællesskab i projektet Circle House Lab. Projektet har som mål at gøre byggeriet mere cirkulært, og det kan ske ved for eksempel at bygge i materialer, der kan genbruges i andre byggerier. Eller sortere byggeaffald på en måde, så det ikke bare er affald, men en bank af materialer, der kan bruges igen og igen.

Projektet byger oven på det store demonstrationsbyggeri Circle House, der er under opførelse i Lisbjerg ved Aarhus. Med Lejerbo som bygherre opføres her verdens første almene boligbyggeri bygget efter cirkulære principper.

Opgør med 4,3 millioner tons byggeaffald

Circle House Lab

- Circle House Lab drives af GXN og Responsible Assets, i samarbejde med Dansk Standard.

- Circle House Lab er støttet af Realdania og Miljøstyrelsens Udviklings og Demonstrations-pulje (MUDP). Projektet forankres fysisk og digitalt ved BLOXHUB.

- Circle House Lab bygger ovenpå det store demonstrationsbyggeri Circle House, der består af 60 almennyttige boliger, opført efter cirkulære principper. Byggeriet er under opførelse i Lisbjerg i Aarhus.

Byggeindustrien står i dag for mere end en tredjedel af affaldet i Danmark, svarende til 4,3 mio. ton. Og af både miljømæssige og økonomiske årsager er det absolut nødvendigt at ændre den måde, man i dag producerer på. Sådan lyder det fra arkitekt i 3XN arkitekters innovationsselskab GXN Kasper Guldager, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til projektet Circle House Lab.

- Vi mærker allerede et pres på naturlige ressourcer som for eksempel grus, der indgår i produktionen af byggematerialer. Så det er både en fremtidssikring af branchens forretningsmodel og en investering i miljøet at bygge på en måde, hvor genbrug og genanvendelse spiller en større rolle, siger Kasper Guldager.

Nødvendigt at stå sammen

Konkret vil Circle House Lab samle den viden om cirkulære løsninger, som findes i ind- og udland, formidle best practise og inspirere branchen til at udvikle, afprøve og forbedre løsningerne. Det sker gennem studieture, workshops, virksomhedsbesøg og udgivelser, så hele branchen kommer med. For det er nødvendigt, hvis det skal batte noget, forklarer Tine Lange:

- Den danske byggebranche består af mange små og mellemstore virksomheder. En enkelt leverandør kan ikke ændre måden at producere på. Der skal være nogen til at aftage de løsninger, der bliver udviklet. Derfor skal hele værdikæden med, siger Tine Lange.

Circle House Lab er støttet af Realdania og Miljøministeriet og løber over to år. En af partnerne i projektet er Dansk Standard, der vil bruge virksomhedernes inputs til at udvikle nye standarder for cirkulært byggeri. Af andre partnere i Circle House Lab kan nævnes NCC, MT Højgaard, Cowi og Lendager Arkitekter, ligesom også materialeproducenter som Aalborg Portland er med på holdet.  

Lanceringen af Circle House Lab finder sted i dag, torsdag, i Bloxhub, København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081