23948sdkhjf

Ny uddannelse skal gøre byerne ’grønnere’

De miljømæssige udfordringer er i centrum for ”Cities & Sustainability”; en ny international kandidatuddannelse med Aalborg Universitet som dansk partner.
I dag bor flere end 3,5 milliarder mennesker i byer verden over. Det er mere end 15 gange så mange som for hundrede år siden, og tallet vokser.

Det betyder større miljømæssige udfordringer, også for Danmark, men nu giver en ny uddannelse på Aalborg Universitet (AAU) håb om, at Danmark bliver mere bæredygtigt – også selv om endnu flere flytter til byerne.

En kvalitetsstempling
Sammen med partneruniversiteter i Tyskland, Spanien og Portugal har Aalborg Universitet vundet retten til at udbyde en toårig kandidatuddannelse kaldet ”Cities & Sustainability” eller på dansk ”Byer og Bæredygtighed” som en del af EU-programmet Erasmus Mundus.

Kommissionen fik ikke mindre end 177 ansøgninger, men kun 30 blev valgt, heriblandt altså ”Cities & Sustainability”:

- Det gør mig både glad og stolt, for det er virkelig en kvalitetsstempling af Aalborg Universitet, at vi i et meget konkurrencedygtigt felt er blevet udvalgt til at udbyde en eliteuddannelse. Det betyder meget for universitetets branding som et universitet, der vægter det internationale aspekt meget højt, og det betyder meget for vores selvforståelse som universitet, og samtidig er uddannelsen med til at forankre det gode samarbejde, vi har med vores internationale partnere, siger dekan for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, Eskild Holm Nielsen.

Rift om pladserne
Adjunkt Martin Lehmann fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning bliver koordinator for uddannelsen, som Aalborg Universitet er hovedansvarlig for.

- Det her er rigtig stort. Med uddannelsen, som blandt andet er baseret på vores eksisterende by-, energi- og miljøstudier, får vi mulighed for at tiltrække nogle af de bedste studerende fra hele verden. Vi forventer at optage minimum 20-30 studerende pr. år i de kommende fem år, men gerne flere, siger Martin Lehmann, der forventer omkring 500 ansøgere årligt.

Vil udvikle konkrete løsninger
Universitetet har indgået aftale med Aalborg Kommune om et samarbejde om den nye uddannelse. Martin Lehmann forventer, at det vil resultere i konkrete forslag til løsning af nogle af de miljømæssige udfordringer, som Aalborg og mange andre af verdens byer står overfor.

- Aalborg skal være mere bæredygtig som følge af det her program, men vi har i det nordjyske altså også løsninger, andre kan drage nytte af. Virksomheder i området kan eksempelvis producere og udvikle deres produkter på en mere bæredygtig måde og sælge disse verden over, og løsningerne kan resten af Danmark naturligvis også få glæde af. Men vi skal i gang nu! Om tyve år er vi fem milliarder i byerne, og de skal gerne være en del af løsningen, ikke problemet, siger uddannelseskoordinatoren.

Samtlige studerende begynder studiet i enten Aalborg eller Barcelona, for så at læse videre i Hamborg eller Aveiro i Portugal, inden de får mulighed for at læse på universiteter uden for EU. Her er der mulighed for at læse i Sydney, Beijing og formodentlig også ved Earth Institute ved Colombia University i New York, inden de tager tilbage til Europa for at skrive speciale.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125