23948sdkhjf

Hundredvis af ulovlige byggepladser

Knap 700 byggepladser modtog besøg som led i mandagens store aktion, og hver anden havde ikke papirerne i orden.
BAT-kartellet og byggeriets fagforbund gik tidligt mandag morgen i aktion for at kortlægge den udenlandske arbejdskraft i byggebranchen, og resultatet var nedslående.

1.020 tillidsfolk besøgte i dagens løb 695 byggepladser, hvor man kom i kontakt med 1.345 udenlandske arbejdstagere.

Ifølge 3F arbejder blot en tredjedel af dem under en virksomhed med overenskomst, og 80 % tjener mindre end deres danske kolleger.

Virksomheder ikke registreret
Fagforeningen kunne også konstatere, at der på hver anden byggeplads var firmaer, som ikke er opført i Registret over Udenlandske Tjenesteydere (RUT) – hvilket loven ellers kræver. På godt en fjerdedel af byggepladserne fandt man såkaldte arme- og ben virksomheder, der på papiret er selvstændige, men reelt lønmodtagere.

- Det er desværre på linje med, hvad vi har fundet ved tidligere aktioner. På den måde undgår man under dække af et forretningsmæssigt forhold at tegne overenskomst og være omfattet af den danske lovgivnings arbejdsvilkår, siger forhandlingssekretær Palle Bisgaard fra byggegruppen i 3F ifølge Ritzau.

Kræver politisk handling
3F vil nu anmelde de virksomheder, som ikke er registreret i RUT, til Arbejdstilsynet. Desuden anmoder man politikerne om at skærpe reglerne for oplysningspligten:

- Der skal indføres skærpede regler for oplysningspligten, og inden man får lov til at gå i gang med at arbejde, skal virksomhederne kontrolleres i hjemlandet, og man skal indlevere de blanketter, man er forpligtet til over for EU, til de danske myndigheder, siger Palle Bisgaard til Ritzau.

Forud for aktionen var målet at tjekke forholdene på ca. 2.000 byggepladser, men mange af de besøgte pladser var tomme. Hos 3F fremhæver man regnvejret som en årsag, men sandsynligvis havde mange taget en fridag som følge af den varslede razzia.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094