23948sdkhjf

Grønt lys til salg: Mandag blev Optimera til Davidsens

Efter endelig godkendelse fra konkurrencemyndighederne overtog Davidsens Tømmerhandel mandag Optimera-kæden fra Saint-Gobain

I juni kom det frem, at den jyske byggemarkedskæde Davidsens Tømmerhandel havde opkøbt alle byggecentrene i Optimera-kæden fra Saint-Gobain Distribution Denmark A/S. Nu har konkurrencemyndighederne sagt god for salget, og mandag den 7. oktober overdragede Saint-Gobain alle medarbejdere og lokationer til Davidsens Tømmerhandel.

Med opkøbet er Davidsen kravlet op på listen over landets største kæder på det professionelle marked og overgås nu kun af Bygma og Stark i en branche, hvor konsolidering de seneste år har været højt på dagsordenen.

Fra 13 til 30
Davidsens Tømmerhandel er en familieejet kæde, der inden handlen havde 13 trælaster og byggemarkeder fordelt i Sønderjylland, Trekantområdet, Aarhus, Odense og på Sjælland. Med opkøbet mere end fordobler Davidsen sit netværk af professionelle byggecentre, der nu tæller 30 styk fordelt i hele landet, og netop udsigten til at blive landsdækkende har man set frem til i den Vojens-baserede familievirksomhed.

– Optimera har nogle rigtig stærke kompetencer overfor særligt den professionelle del af markedet. Og så har de yderst godt fat i dele af landet, hvor vi rigtig gerne vil stå stærkere. Vi køber en virksomhed i vækst og en virksomhed med dygtige medarbejdere, som skal være med til at løfte Davidsen ud i hele Danmark de kommende år, udtalte Henrik Clausen, adm. direktør i Davidsen, da handlen blev offentliggjort tilbage i juni.

Davidsens Tømmerhandels senest offentliggjorte årsregnskab er fra 2017/18, og her var vækst i både omsætning og indtjening. Mens omsætningen blev 1,85 mia. kr., voksede resultatet til 39 mio. kr. – en tredobling i forhold til 2016/17. Efter opkøbet af Optimera forventes en årlig omsætning på over 2,5 mia. kr. årligt.

Et foreløbigt højdepunkt

Det er ni år siden, at Davidsen tog en strategisk beslutning om at vokse uden for det sønderjyske. Med erhvervelsen af Optimera kan kæden sætte et foreløbigt punktum for en årrække, der har budt på en lang række opkøb både for Davidsens Tømmerhandel men også i branchen generelt. En udvikling, der ifølge Palle Thomsen, adm. direktør i Brancheorganisationen Danske Byggecentre, er drevet af et behov for effektivisering i branchen samt en betydelig kapacitet. Han vurderer dog også, at der med det seneste store opkøb kan være sat en prop i for yderligere forskydninger blandt de store spillere i branchen.

For de store kæder, er det svært at se, at de kan blive meget mere konsoliderede, sagde Palle Thomsen i juni til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Herunder kan du se listen over Danmarks største byggecentre målt på omsætning. 

Omsætning
Mio. kroner 2018 2017
Stark Danmark A/S 6780 6766
Bygma A/S 5628 5170
XL Byg A.M.B.A. 5527 5204
Saint-Gobain Distribution Denmark A/S 4583 4324
jem & fix A/S 2645 2354
Bauhaus Danmark A/S 2340 2190
Davidsens Tømmerhandel A/S 1853 1800
Silvan A/S 1604 460
Johannes Fog A/S 1224 1260
Tømmergården Holding ApS 1124 1011
Listen viser byggecentrenes regnskabstal for de to seneste regnskabsår, som følger kalenderåret for alles vedkommende med undtagelse af Davidsens Tømmerhandel og Stark Danmark, der fremgår med 2017/18-regnskabet som det nyeste.
XL Byg er en kæde af selvstændige butikker og omsætningen er for alle butikker.
Research: Liv Katja Vernersen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12