23948sdkhjf

Københavnske arkitekter vinder overdækket byrum ved Per Kirkeby-værk

Tegnestuen Jaja Architects skal udforme overdækningen af Kimbrertorvet i Aars i Vesthimmerland, der er kendt for at lægge kulisse til Per Kirkebys kunstværk Muren. 

Det overdækkede byrum, som foreløbig går under navnet Kimbrerpavillonen. 

Projektet er et forsøg på at skabe et alternativ til den stigende e-handel, der truer med at suge livet ud af provinsbyer. Samtidig skal omdannelsen af torvet understøtte kultur i byen hele året. Det skal blandt andet ske med opførelsen af en pavillon, der kommer til at øge mulighederne for udendørs aktiviteter i al slags vejr. 

Per Kirkeby og Aars

Aars er udsmykket med en lang række skulpturer og kunstværker af den danske kunster Per Kirkeby, der døde i maj 2018.

Kirkeby står, foruden kunstværket Muren i byens centrum, bag udsmykningen af rundkørslerne ved byens fire indfaldsveje samt tilbygningen til Vesthimmerlands Museum og Vesthimmerlands Musikhus.

- Tanken er at holde en tilpas, respektfuld afstand til Kirkebys værk og samtidig give borgerne i Aars mulighed for at mødes på byens centrale torv hele året. Pavillonen bliver et socialt samlingspunkt og et sted, der binder byen bedre sammen. Det svævende tag kommer til at definere torvet og dets eksisterende funktioner og kvaliteter tydeligere, fortæller Jan Tanaka, der er arkitekt og partner i Jaja Architects, i en pressemeddelelse. 

Den lette konstruktion udvisker ifølge Jan Tanaka overgangen mellem det overdækkede rum og de tilstødende byrum, der alle rummer forskellige kvaliteter som fx Per Kirkebys kunstværk og torvets belægning. Et system af indbyggede, vejrbestandige gardiner, der kan rulles ned ved behov, gør det muligt at afskærme pladsen yderligere på regnfulde eller blæsende dage eller ved særlige lejligheder.

Projektet går nu ind i en fase, hvor skitseforslaget skal detaljeres og finansieringen endeligt sikres.

Om Projekt Kimbrertorvet

  • Projekt Kimbrertorvet har til formål at øge brugsværdien af Kimbrertorvet i Aars gennem en overdækning af det centrale byrum.
  • Projektet består af en delvis overdækning af torvet i form af en pavillonstruktur samt toiletfaciliteter og depoter.
  • Pavillonen er tænkt som en trækonstruktion med tagbeklædning i tegl. Farven på teglen er valgt med tanke på at skabe et fint samspil med Per Kirkebys værk Muren, der ligger ved torvet.
  • Det offentliggjorte tegningsmateriale er et skitseforslag, som skal ligge til grund for en videre bearbejdning af projektet med input fra brugere og øvrige interessenter.
  • Projektet er initieret i et samarbejde mellem Aars Borgerforening, Aars Handelsstandsforening og projekt GIB – Gang I Butikkerne.
  • Projektet forventes at stå færdigt i 2021.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.125