23948sdkhjf

Randers er en by i Kina

Randers bliver knudepunkt for kopier af danske bygninger

Randers er de seneste år blevet kendt for Memphis Mansion, kopien af Elvis Presleys berømte hjem, Graceland. Nu bliver selve Randers - eller dele af byen - et tilløbsstykke i Kina. 

I en gigantisk satsning vil et kinesisk konsortium bygge kopier af Randers-bygninger seks steder i Kina. Det foregår hen over de næste tre år. Første spadestik til første kopi af Randers Rådhus fra 1778 er netop taget i byen Huainan på østkysten i Kina. 

Det skriver Randers kommune i en pressemeddelelse. 

Derudover er der også tanker om at bygge en kopi af Helligåndshuset, hvis historie er helt tilbage til år 1434 og muligvis flere andre bygninger. Samtidig vil der blive bygget en skøjtebane hvor isen er af plast ved Rådhuset.

 

 

Den kinesiske regering har indledt en omfattende indsats, hvor en lang række større byer skal udvikle og etablere tematiserede seværdighedsområder. De vil blive en blanding af oplevelsescentre, forlystelsesparker og hele bydele opført helt eller delvis som kopier af byer i andre lande. Der skal i alt bygges 4.980 "temabyer". I seks områder er der nu planlagt kopier af Randers Rådhus.

– Inde i kopierne af Randers Rådhus har Randers Kommune alle seks steder råderetten over, hvad der skal formidles, fortæller Randers’ borgmester, Torben Hansen, i pressemeddelelsen.

Det kinesiske konsortium FANS har købt byggeret af den kinesiske stat for i alt 12 mia. kr. og indgået aftale med seks kinesiske byer. Repræsentanter fra konsortiet har flere gange besøgt Randers og udpeget flere egnede bygninger.

Turen går til Kina: Her kan du besøge Randers' rådhus

De seks udvalgte områder ligger alle i det østlige Kina.

Huainan med 3,5 mio. indbyggere. Projektet er på 95.000 kvm vest for Shanghai.

Yangzhou med 4,5 mio. indbyggere nord for Shanghai. Projektet er på 40.000 kvm.

Xingtai med 7,5 mio. indbyggere nord for Shanghai. Projektet er på 230.000 kvm.

Hertil kommer yderligere tre byggeprojekter i byerne Anqing, Hengyang og Zaozhuang, som også ligger i det østlige Kina.

 

Kopier af andre danske bygninger styres fra Randers
Baggrunden for kopier af Randers bygninger er Kinas fem-årsprogrammer. I det forrige fem-års program søgte en række kinesiske delegationer inspiration i udlandet inden for alt fra ældrepleje til uddannelse, grøn teknologi og opbygning af velfærdsstat. 

I det nye femårsprogram er det besluttet, at Kina trækker omverdenen tættere på. Samtidig har den voksende middelklasse fået fritid og dermed også ønsker til rekreative tilbud. Her har man i Kina fået øjnene op for, at den muslimske bydel i kejserbyen Shiang er en stor attraktion. Derfor bygger man nu flere bydele, hvor man kopierer byggestil og tilgang fra andre steder i verden. 

– Randers bliver knudepunkt for kopier af danske bygninger og det vil også blive herfra, at vi koordinerer ønsker om at kopiere bygninger eller seværdigheder fra andre danske byer - som for eksempel H.C. Andersens hus eller Jellingestenene, siger Torben Hansen. 

I Kina er indsatsen drevet af større developere som i partnerskab med de kinesiske byer, der skal huse seværdighedsområderne, ansøger den kinesiske stat om tilladelse til at opføre projekterne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156