23948sdkhjf

Nybyggeriet ovenpå fredede bygninger bliver Aalborgs nye kunstcenter

Praksis har netop vundet kapløbet om at realisere Aalborgs nye kunstcenter, Artcenter Spritten. Det blev afsløret ved en ceremoni torsdag eftermiddag.

Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Den gamle spritfabrik i Limfjordsbyen er det største sammenhængende fredede industrianlæg i Danmark, som det kommende kunstcenter skal være med til at gøre til et nyt bykvarter med fokus på kunst og kultur. 

- Spritfabrikkerne repræsenterer en fantastisk industrihistorie, som altid vil være meget værdifuld for samtiden. Med Artcenter Spritten har vi både søgt at styrke kedelhallernes historiefortælling og skabe rammerne om et meget ambitiøst Artcenter - i et nybyggeri der lever op til moderne sikkerhedskrav, siger Mette Tony, stiftende partner i Praksis, i pressemeddelelsen. 

Nybyggeriet placeres ovenpå de fredede bygninger – en ny idé i dansk sammenhæng, ifølge pressemeddelelsen. 

Sammen med Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, VMB Arkitekter og Henry Jensen Rådgivende Ingeniører har Praksis udformet et Artcenter og en plan for byrummet omkring den fredede industriarkitektur, omdannelse af den eksisterende havnefront og klimatilpasning mod Limfjorden.

Vinderholdet:

Hovedrådgiver:
Arkitekt: PRAKSIS

Underrådgivere:
Restaurering: VMB Arkitekter
Byrum og landskab: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Ingeniør: Henry Jensen Rådgivende Ingeniører

Det nye kunstcenter får et etageareal på cirka 3.200 kvm - heraf cirka 2.200 kvm som transformation af eksisterende fredede bygninger og cirka 1.000 kvm i en tilbygning.

Kunstcentret kan samtidg indgå i samspil med monumentalværket 'Cloud City' af den argentinske kunstner Tomás Saraceno. 'Cloud City' bliver placeret i en slags skål-konstruktion i terrænet, som vil få det kumulussky-inspirerede værk til at ændre udtryk efter vejret. 

- De har skabt en arkitektonisk løsning, der ikke er set før i forbindelse med fredede bygninger i Danmark. Mødet mellem terræn, industrikultur og Thomas Saracenos værk Cloud City er virkelig gennemtænkt, sagde Peter Spøer, bestyrelsesformand for Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen, ifølge pressemeddelelsen.

Om konkurrencen

Fakta om konkurrencen og projektet

Fem teams blev i januar 2018 udvalgt til at deltage i en arkitektkonkurrence. 

I maj 2019 gik de to hold Praksis Arkitekter og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS videre i konkurrencen, som nu har fundet sin afgørelse.

Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 mio. kr. og 25 mio. kr. til renoveringsprojektet og nybyggeriet.

Det vil koste cirka 95 mio. kr. at realisere Saracenos Cloud City. Værket bliver finansieret af Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Entreprenør A. Enggaard, Augustinus Fonden, Salling Fondene og Wagner Ejendom.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102