23948sdkhjf

Her er planerne for Faaborg Havn og By

Tre teams har siden april 2019 dystet om at skabe en sammenhængende udviklingsplan for Faaborg By og Havn. Tirsdag aften blev vinderen af konkurrencen kåret. Det blev GHB Landskabsarkitekter, der løb med sejren med forslaget ”Vi dyrker Faaborg”, der dels rummer forslag til den fysiske udvikling, dels forslag til forretningsplan.

Det oplyser Realdania og Faaborg-Midtfyn kommune i en fælles pressemeddelelse.

Vinderteamet

Hovedrådgiver:
GHB Landskabsarkitekter / landskabs- og byplanlægning

Underrådgivere:
Kjellander & Sjöberg / arkitektur
Tyrens / rådgivende ingeniører
Realise / forretningsudvikling
Mogens Morgen / transformation og kulturmiljøer

– Faaborg har rigtig mange potentialer at bygge videre på. Det at være en smuk, gammel købstad beliggende i noget af Danmarks smukkeste natur, gør i sig selv Faaborg til noget ganske særligt. De frie arealer ud mod øhavet skaber derudover nogle ekstraordinære gode betingelser for ikke alene at gøre Faaborg til en endnu mere populær turismedestination, men bestemt også en by, der er attraktiv at bo i, siger direktør og partner Jacob Fischer glæder ved GHB Landskabsarkitekter.

Udvikling af den gamle slagterigrund
I vinderforslaget udvikles byens gamle slagterigrund med henblik på at skabe en kreativ smeltedigel og et levende iværksættermiljø i et urbant og industripræget kvarter. 

Vinderforslaget anbefaler, at de tilbageværende bygninger på grunden genanvendes og får nyt liv – blandt andet foreslås, at der etableres FaaborgKantine i den gamle Tulipbygning – et nyt gastronomisk madhus, der kan være centrum for udviklingen af Slagterigrunden med nye arbejdsfællesskaber og lettere erhverv. 

Også det kommende Øhavsmuseum placeres i forslaget i Frølageret på den gamle slagterigrund. 

Vinderforslaget netop er det, et forslag. Dermed er det ikke en endelig plan for Faaborg, understreger borgmester Hans Stavnsager (S): 

– Der er ikke tale om en traditionel arkitektkonkurrence, men om en omfattende strategisk plan for den langsigtede udvikling af hele Faaborg. Vi har derfor også lov til at gå videre med nogle af ideerne fra de andre teams. Vi skal nu i gang med at lave en mere detaljeret plan for, hvilke elementer, vi vil realisere.   

Fremtiden for de mindre byer ved vandet

Arkitektkonkurrencen er gennemført i et samarbejde med Realdania.

– Konkurrencen har rejst en række vigtige og svære spørgsmål i vor tids byudvikling, som klimasikring, midtbyer og bæredygtighed. Faaborg står efter min mening med nogle rigtige kloge svar i det vinderprojekt, der er valgt, fortæller programchef Astrid Bruus Thomsen, Realdania. 

– Lad udviklingen tage udgangspunkt i de lokale værdier og det stedsspecifikke, brug byens naturlige topografi og højderyg til at klimasikre, og genbrug de eksisterende og tiloversblevne bygninger til nye funktioner. Jeg glæder mig til at følge Faaborgs udvikling i de kommende år, fortsætter hun.

 

 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125