23948sdkhjf

Ekspertmangel: 'Det vil give problemer. Det er vi sikre på'

Dansk Byggeri og Bygherreforeningen forudser forsinkelser i byggeriet i det nye år

Fra nytår risikerer de mange ansatte og arbejdsgivere i byggebranchen at støde ind i en gevaldig stopklods.

En stopklods, der kan bremse aktiviteten i branchen, der omsætter for omkring 250 mia. kr. om året og har stor betydning for dansk økonomi.

Fra årsskiftet træder nye regler for byggesager nemlig i kraft, så det ikke længere er kommunen, der tjekker, at brandsikkerhed og bygningskonstruktion er i orden.

Det skal fremover klares af eksterne rådgivere og statikere, der er en form for bygningsingeniør, men der er slet ikke uddannet nok til at løfte opgaven. Det skriver P1 Public Service på DR.dk.

Indtil videre er der kun uddannet 17 statikere og 64 brandrådgivere, og Dansk Byggeri forventer, at der er brug for mellem 250 og 300 af hver.

- Vi prøver jo at forberede vores medlemmer på, hvad det er for en fremtid, de går ind til. Har de ting liggende i skufferne, som kan startes op, så er det nok en god idé at få sendt ansøgningerne ind inden 1. januar, siger Torben Hessing-Olsen, der er seniorrådgiver hos Dansk Byggeri, til P1 Public Service.

KPC-direktør forventer forsinkelser
Entreprenørvirksomheden KPC har en årlig omsætning på omkring tre mia. kr. og har kontorer i Herning og København.

Her mener direktøren, at det er godt, at byggetilladelserne ikke længere skal godkendes af kommunerne, men alligevel er han bekymret:

- Det vil medføre forsinkelser i forhold til at igangsætte byggerier, hvis vi ikke får uddannet flere. Og så kan det jo få store samfundsøkonomiske konsekvenser for hele branchen, siger Jesper Henkel fra KPC til P1 Public Service.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen står bag de nye regler, og de er opmærksomme på, at der er en flaskehals på vej.

I en mail til DR skriver kontorchef Rikke Kure Wendel, at de lige nu arbejder på en overgangsordning, så de statikere, der er uddannede efter de gamle regler, også kan fortsætte i første halvdel af det nye år.

Det vil give 50-60 ekstra statikere, hvilket er noget, flere i branchen har efterspurgt.

- Det er altid rart, når der bliver lyttet til, hvad man siger. Men en flaskehals kommer vi ikke uden om. Det har jeg svært ved at forestille mig, siger Torben Hessing-Olsen fra Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125