23948sdkhjf

Drikkevandsledning skal levere varme til Lalandia

For et år siden forlød det, at Ringkøbing Skjern Forsyning havde droppet det varmeprojekt, der skulle levere varme til Lalandias kommende feriepark ved Søndervig.

Årsagen var, at byggeprojektet var trukket så meget i langdrag, at forsyningsselskabet, i stedet for at opføre et varmeværk bestående af et biomasseanlæg, en varmepumpe og et solvarmeanlæg, havde valgt at gå i gang med et helt andet projekt. Nemlig udfasningen af naturgas på varmeværket i Kloster ved at installere en varmepumpe der.

Nu har Ringkøbing-Skjern Forsyning og Lalandia dog indgået en ny samarbejdsaftale om levering af varme til badelandet. Det skriver fjernvarmeselskabet i en pressemeddelelse.

Drikkevand bliver til grøn energi
Forsyningen skal levere varme ved at udnytte energien i den store drikkevandsledning, der forsyner Hvide Sande og hele Holmsland Klit.

- Selv om vandet er koldt, så kan der stadig hives en smule varme ud af det. Når der så føres store mængder vand gennem røret, så bliver det pludselig til en meget stor energimængde, som via en varmepumpe giver nok effekt til at opvarme Lalandia, siger forsyningschef ved Ringkøbing-Skjern Forsyning Søren Jakobsen og uddyber:

- Det er et nyskabende koncept, fordi vi udnytter drikkevandet til opvarmning, men derudover er processen velkendt og fuldstændig gennemprøvet. Det er sådan set bare et stort jordvarmeanlæg.

Varmepumpe & gaskedel
Ringkøbing-Skjern Forsyning skal i forbindelse med projektet installere både en varmepumpe og en gaskedel. Varmepumpen skal sørge for varmen 99,9 procent af tiden, mens gaskedlen kun skal bruges til spids- og reservelast.

Opgaven er ikke sendt i udbud endnu, men Ringkøbing-Skjern Forsyning er trukket i arbejdstøjet. Lalandia skulle nemlig gerne have den første varme leveret medio 2021.

- Vi begynder at opføre bygningen til anlæggene og etablere infrastrukturen med vandledningerne. Så skal vi selvfølgelig have fundet leverandøren af både gaskedel og varmepumpe, siger Søren Jakobsen.

Forsyningsselskabet skal på årsbasis levere 3.600 MWh til Lalandia, der slår dørene op medio 2022.

Hvad det koster at opføre projektet, kan Søren Jakobsen endnu ikke sige noget om.

- Det er altid farligt at melde den slags ud, inden det har været i udbud, siger han.

Et foregangsprojekt
Varmeløsningen til Lalandia kan være et foregangsprojekt for lignende løsninger rundt om i landet.

- Der er stort fokus i vand- og spildevandsbranchen på at udnytte energien i vand og spildevand. Med varmecentralen på Lalandia har vi et projekt, som er både muligt og realistisk mange andre steder, siger Søren Jakobsen, der spår en fremtid hvor de energimæssige potentialer i drikkevandet vil udnyttes i langt højere grad.

Foreløbig er det dog kun badegæsterne i Lalandia der kan glæde sig over at de med god samvittighed kan kaste sig i de varme bassiner til ferien.

Bæredygtig turisme
Også for bestyrelsesformanden i Ringkøbing-Skjern Forsyning, Helge Albertsen, er der glæde at spore.

- Lalandia i Søndervig betyder meget for kommunen i form af turisme og arbejdspladser, og så er vi da stolte af som forsyning at kunne bidrage til den fortælling med en løsning der tænker klima og bæredygtighed ind, siger han.

Han er overbevist om at det giver et ekstra plus at turismen er bæredygtig.

- Jeg er overbevist om at det er en konkurrencemæssig fordel, at vi i Ringkøbing-Skjern Kommune kan byde vores gæster velkommen med spændende og behagelige oplevelser, hvor både nærmiljøet og klimaet kan følge med.

Han ser på den baggrund forsyningens rolle som vital i turismen:

- Vi har en kæmpe rolle i at levere rent drikkevand, og sikre rent badevand, og nu har vi så sammen med Lalandia også taget ansvar i forhold til den rene luft.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109