23948sdkhjf

Godt håndværk der giver overblik

I øjeblikket er der gang i en ombygning i Botanisk Have i Aarhus, hvor et omdrejningspunkt er det gode håndværk.
I centrum af Aarhus ligger Botanisk Have. En af de ældste, største og mest besøgte parker i Aarhus Kommune. I en del af haven er der særlig aktivitet, da en ombygning og udvidelse af havens væksthus er undervejs.

Som en del af det nye væksthus, er der indeni selve kuplen blevet bygget et 12 meter højt udkigstårn. Det nye udkigstårn skal på sigt skabe mere liv og aktivitet i Botanisk Have, og give de besøgende mulighed for at nyde udsigten ud over Aarhus by.

Tæt samarbejde med Stark
Tømrerne, Jacob Bach Jensen og Morten Aagaard, har haft ansvaret for at bygge det nye udkigstårn. Udkigstårnet har været en utraditionel opgave, der har taget udgangspunkt i det gode og professionelle håndværk.

Tårnet har flere særlige karakteristika, og det er bemærkelsesværdigt, at tårnet udelukkende er bygget af træmaterialer. Materialerne er valgt ud fra en idé om, at tårnet skal falde i med drivhusets grønne omgivelser, og give drivhuset et mere vildt og jungleagtigt udseende.

Som leverandør af samtlige materialer, har Stark haft særlig indflydelse på tårnet. Jacob fortæller, at valget af Stark som leverandør, ikke var særlig svært, idet han igennem processen har fået får hurtige, gode og kvalificerede svar fra kæden.

Træ, træ og mere træ
Udkigstårnet er bygget af 16 afbarkede Douglas gran-træstammer, der hver har en længde på 13 meter og vejer 1 ton pr. stk. Stammerne er samlet, som i et stort mikado-spil, og op i midten af spillet snor sig en lang spindeltrappe. Trappen fører op til en åben mahogniterrasse, hvor man kan se ud over haven og ind mod byen.

Netop spindeltrappen har været en stor udfordring for tømrerne Jacob og Morten. Tekniske detaljer har vanskeliggjort arbejdet, og derfor har det været en stor udfordring at tilpasse trappen.
- Den har krævet en hel del udregninger. Jeg brugte tre dage, bare på at tænke over hvordan det skulle gøres. Det virkede helt håbløst, forklarer Jacob.

Efter at have fundet løsningen, begyndte tårnets trappe hurtigt at tage form, og der kunne pr. dag tilføjes fire nye trappetrin.

De mange anstrengelser i forbindelse med etableringen af spindeltrappen, har også efterfølgende gjort særlig indtryk på Jacob.

- Det er et specielt syn at stå ved bunden af trappen, og se hvordan den snor sig op ad. Det er jo nærmest kunst, forklarer tømreren, hvis fascination af trappen, bl.a. skyldes den forløsning, som det har været at se det endelige resultat efter de mange indledende spekulationer.

Fokus på det gamle håndværk
Udkigstårnet har været en anderledes og utraditionel opgave med fokus på det gamle håndværk, og det har krævet en særlig ekspertise at bygge tårnet. Det er langt fra alt, som har været i lod og vatter.

Jacob forklarer, at det specielt har været vigtigt at være i stand til at have øje for hvordan tingene skal være. Han har tidligere arbejdet med de mere utraditionelle opgaver, og havde derfor ikke de store betænkeligheder ved at give sig i kast med udkigstårnet og de udfordringer der fulgte med.

- Jeg er vant til at tænke lidt skævt, fortæller Jacob, som har en stor interesse indenfor den slags unikke opgaver, der falder udenfor den traditionelle tankegang.

Det nye drivhus i Botanisk Have forventes klar til at modtage gæster i foråret 2012. Her vil det blive muligt at bevæge sig rundt i mellem de mange planter. Samtidig kan du tage turen op ad spindeltrappen i det utraditionelle udkigstårn, og undervejs se nærmere på det gode håndværk.

Fakta
- Hvad: Et 12 meter højt udkigstårn
- Hvor: Botanisk Have i Aarhus
- Hvornår: Forventet åbning i foråret 2012
- Hvem: Tømrer- og snedkerfirmaet fra Skanderborg Jacob Bach, som ligger særlig vægt på det gamle håndværk, stod for opbygningen af tårnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094