23948sdkhjf

Bjarke Ingels vinder konkurrence i Schweiz

En 18.000 m² stor lagerbygning fra 1960’erne skal renoveres og udvides med 7.000 m² til boliger, erhverv og gallerier. Danske BIG har netop vundet den indbudte arkitektkonkurrence.
I Basel gennemgår industriområdet Dreispitz i disse år en omfattende byfornyelse, og den danske tegnestue BIG får nu mulighed for at sætte sit aftryk på bydelen, der skal huse byens kreative vækstmiljøer.

Foran forslag fra schweiziske Harry Gugger Studio, hollandske MVRDV og franske Lacaton Vassal har BIG vundet en indbudt konkurrence om en renovering af Basel Transitlager.

Den 18.000 m² store lagerbygning er opført i 1960’erne, og dens ikoniske karakter og attraktive placering gør Transitlager til et naturligt vartegn for det kommende kunstdistrikt.

- Vi foreslår en ombygning af Transitlager, som bygger på den eksisterende bygnings industrielle logik. Udbygningen fordobler størrelsen af pakhuset og baseres på den eksisterende konstruktion, men med en ny og anderledes geometri, fortæller partner Andreas Klok Pedersen.

Ny version af den kollektive gårdhave
Udvidelsen af Transitlager er udformet som en zigzag-formet bygning, der sikrer gode dagslysforhold til de nye boliger og skaber en række fælles taghaver orienteret mod udsigten.

Tilbygningens geometri er skabt af den eksisterende bygnings markante skibsform, men optimeret til at rumme moderne boliger. Den eksisterende struktur fra 1960’erne, der er udført med åbne planer og en høj byggekvalitet, ombygges med minimale indgreb for at sikre fleksibilitet i indretning og maksimal diversitet af nye funktioner. Ved at holde interiøret og installationerne simple foreslår BIG optimale betingelser for kreative virksomheder, atelierer og workshops.

- Stablingen af to komplementære strukturer – den ene placeret oven på den anden – skaber en ny version af den kollektive gårdhave. Hvor den traditionelle gårdhave er omgivet af vægge af boliger på alle sider, kombinerer taghaverne i Transitlager de kollektive kvaliteter fra et fælles gårdrum med sollyset og panoramaudsigter fra en penthouse. En penthouse for folket, siger stifter og partner Bjarke Ingels.

BIG har udviklet projektet i samarbejde med ingeniørerne Bollinger Grohmann og HL Technik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.033