23948sdkhjf

LEDSection oplyser Datea

Belysningsfirmaet LEDSection har samarbejdet med Datea om installation af energivenlig belysning ude og inde. El-forbruget er reduceret med over 34.000 kWh.
LEDSections gennemgang af belysningen ved ejendomsadministrationsfirmaet Datea har sikret omfattende besparelser.

Samlet er forbruget reduceret med mere end 34.744 kWh, svarende til en CO2-besparelse på ca. 19 tons. Derudover fik Datea en stor besparelse på serviceudskiftninger af de ellers udbrændte lyskilder.

Bedre belysning i konferencesal
Indendørs blev skiftet nogle halogenpærer til LED-pærer. Særligt LED-spotbelysning i konferencesalen hos Datea var der stort behov for.

I konferencesalen er der somme tider udstillet malerier. Hver af pladserne, hvor ét maleri kan udstilles blev førhen belyst med 1 halogenpærer på 75W. Nogle af de større udstillingspladser blev belyst med 3 halogenpærer. Der var et besparelsespotentiale, men spørgsmålet var om LED-pæren kunne klare jobbet. Farvegengivelsen, var den god nok – og hvad med lysstyrken fra pæren? Tvivlen blev gjort til skammen, og det lykkedes at finde løsningen.

Løsningen blev en LED-pærer med en farvegengivelse på CRI94, middel luxniveauet 5 cm fra billedet var ved halogenpæren 403 lux hvor denne værdi steg til hele 655 lux altså en stigning på 252 lux. På trods af det hævede lysniveauet har pæren kun en optagende effekt på 9W. Således har pæren et forbrug der er 66W mindre end halogenpærens.

Den helt store fortjeneste kom dog i hus ved at se på arealerne omkring bygningerne.

Store besparelser på udendørsarealer
Datea’s hovedbygning i Kgs. Lyngby ligger direkte op af smukke omkringliggende grønne arealer. Imellem de høje træer langs bygningen snor sig stisystemer, hvor der flere steder er placeret specieldesignede kuglestanderlamper.

De nu ældre lamper anvendte 3 glødepærer af 40W. Med i alt 42 lamper bliver det samlede forbrug 5.040W. Efter den simple beregning blev de 42 lamper sat i fokus og alternativerne blev testet. De nye pærer, som har en optagende effekt på 6W viste sig, at forbedre lysniveauet fra 9 lux til 16 lux på vejfladen. Besparelserne for denne belysningsinstallation lød på 4.284W. Samlet set pr. år med den givne driftstid samt et tab på 7 % i alt 18.335 kWh.

Kuglelamperne gav mulighederne for store besparelser, men det var kun begyndelsen. Langs murerne er der placeret Scott-lamper, som er af ældre model monteret med en E27 glødepære på 60W. Udskiftning til en LED-baserede erstatningslyskilde på 6W gav besparelser på 54W pr. lampe. En udmærket besparelse, da tallet kan ganges op med 15 lamper. Datea besluttede efter de positive kortlægninger samt på baggrund af, at pæren først skulle udskiftes igen efter adskillige år at bestille LED-pærer til alle deres udvendige lamper.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095