23948sdkhjf

Renoveringsprojekter sikrer Albertslund fornem titel

Albertslund Kommune vinder titlen Nordisk Energikommune. Prisen gives for arbejdet med at fremme bæredygtigt udvikling blandt andet via energirenovering af eksisterende boliger i kommunen.
Nordisk ministerråd har udnævnt Albertslund Kommune som Nordisk Energikommune 2011 med det store energirenoveringsprojekt ”Albertslundkonceptet”.

Albertslunds vinderprojekt handler om energieffektiv renovering. Projektet udvikler og demonstrerer standardiserede energiløsninger til elementbyggerier fra 1960'erne og 1970'erne, som udgør en betydelig del af det byggede miljø i mange forstæder. Projektet behandler et af tidens store globale spørgsmål, nemlig energibesparelser i den eksisterende boligmasse.

I det endelige opløb om at blive Nordisk Energikommune 2011 konkurrerede Albertslunds energirenoveringsprojekt med en lavenergiskole i norske Drammen og et biogasanlæg i den svenske kommune Lidköping, hvor affald forvandles til brændstof.

Bedre og billigere boliger
Albertslundkonceptet er et samarbejdsprojekt mellem kommunen, producenter, varmeværk, boligselskaber og vidensinstitutioner. Formålet er at udvikle metoder og konkrete tekniske løsninger, der gør energirenovering billigere i forhold til i dag og derfor rentabel at gennemføre.

Albertslundkonceptet er energirenovering i stor skala, som blandt andet har medført energirenovering af seks boliger i seks forskellige energiklasser, eksempelvis landets første CO2-neutrale hus. På den måde sikrer Albertslund Kommune og samarbejdsparterne erfaringer til fremtidens boliger.

- Boligmassen står for en stor del af det samlede energiforbrug og op mod 40 % af den samlede CO2-udledning. Derfor er energikravene til nybyggeri også skærpet markant gennem den seneste årrække. Men selvom vi satser på nye energieffektive boliger, vil der gå mange årtier, før vi har udskiftet den eksisterende boligmasse med nybyggeri. Derfor er Albertslund Kommune ved at udvikle en metode til at energirenovere eksisterende byggerier i samarbejde med en række øvrige parter. Jeg håber, metoden i Albertslundkonceptet kan være med til at udbrede energirenovering af eksisterende byggerier, så vi lokalt og nationalt såvel som internationalt kan tage endnu et vigtigt skridt mod en bæredygtig fremtid, siger borgmester i Albertslund Steen Christiansen.

Tre danske finalister
Nordisk Energikommune 2011 sætter fokus på bæredygtig energi, grøn vækst og det energirelaterede klimaarbejde i Norden. 14 kommuner i Island, Sverige, Norge, Finland, Åland og Danmark var nomineret til prisen. Drammen fra Norge og Lidköping fra Sverige var med i finalen, hvor Albertslund altså løb med prisen som Nordisk Energikommune 2011. Således blev de tildelt de sekundære priser "Runner up" og "Speciel Mention" for deres ambitiøse energiprojekter.

Foruden Albertslund var to andre danske kommuner indstillet til den endelige finale med 14 finalister. Det var Bornholm som overordnet arbejder med at blive selvforsynende og Ringkøbing-Skjern har en strategi om at blive 100 % selvforsynende i 2020 ved at bruge områdets naturlige ressourcer og satse vind- og solenergi samt biogas.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082