23948sdkhjf

Radarbølger mod oversvømmelser

Københavns Energi, ingeniørfirmaet Krüger og Lynettefællesskabet er blandt parterne i et nyt stort projekt, hvor radarbølger anvendes i udvikling af nye teknologi.
Alle tunge regnskyer bliver i den kommende tid bombarderet med radarbølger, når de nærmer sig København. Radarer skal bruges til at forudse, præcist hvor regn vil falde, så kommunen kan nå at styre kloaksystemet efter det - og dermed undgå oversvømmelser.

Det miljøteknologiske projekt med radarovervågning af regnskyer er sat i gang med en støtte på to millioner kroner fra Miljøministeriet. Med intelligente, mere effektive kloaker kan indsatsen mod oversvømmelser forbedres og udvikles indbringende grøn teknologi.

Kobler vejrdata på IT-systemer
Ideen med projektet er, at en radar holder øje med skyerne og fortæller, hvor der vil falde regn med meters nøjagtighed - to timer før den falder. Dermed kan kommunen nå at tilpasse kloaksystemet til den forestående belastning. Det sker ved at åbne og lukke sluser, så udsatte steder bliver afskærmet - eller ved at gøre pumper klar til at sende regnvandet hen til de dele af kloaksystemet, der har mest plads. Dermed undgår man oversvømmelser.

Københavns kloakker er allerede i dag udstyret med pumper, spjæld og bassiner, der kan styre og opbevare spildevandet. Den store teknologiske udfordring ligger at koble vejrdata sammen med de IT-systemer, der styrer renseanlæg og kloakker.

Projektet testes resten af året over hele Storkøbenhavn og Vestegnen. Det udføres i et samarbejde mellem Lynettefælleskabet, Spildevandscenter Avedøre, Københavns Energi og ingeniørfirmaet Krüger. Projektet koster 7,3 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094