23948sdkhjf

BIG skal tegne forskningscenter i Paris

Den danske tegnestue er med på det team, der netop har vundet konkurrencen om et projekt, der skal styrke Sorbonnes profil som et ledende naturvidenskabelige universitet.
Arkitektfirmaerne Bjarke Ingels Group og OFF, ingeniørerne Buro Happold samt konsulenterne Michel Forgue og Franck Boutte udgør vinderholdet bag designet af et 15.000 m² stort forskningscenter til Sorbonne Universitetets naturvidenskabelige fakultet i Paris.

Vinderholdet blev valgt foran forslag fra Mvrdv, Lipsky Rollet, Mario Cucinella og Peripherique og får nu til opgave at skabe et byggeri, som dels samler akademikere og det private erhvervsliv og dels genskaber forbindelsen til de nære omgivelser og resten af byen.

Spejler den parisiske skyline
”Paris Parc” tager form efter hensyn til de eksisterende nabobygninger og sikrer optimale dagslysforhold, udsigt og tilgængelighed for alle brugere af huset. Resultatet er en skulpturel bygning, som komplementerer de smukke omgivende universitetsbygninger fra forskellige historiske perioder.

- Paris Parc er en øvelse i ekstrem kontekstualisme. Kilet ind i en supertæt kontekst i omgivelser af ekstrem arkitekturhistorisk betydning er Paris Parc udformet gennem en kædereaktion af påvirkninger fra den omgivende by; udhulet for at lade lys og luft trænge dybt ind i midten; komprimeret for at sikre dagslys og udsyn til naboerne; og løftet for at invitere byen og borgerne ind fra både pladsen og parken. Endelig er facaden vinklet for at spejle den fantastiske udsigt over Paris skyline og bringe silhuetten af Notre Dames tvillingetårne helt ned i baggården, forklarer arkitekt Bjarke Ingels.

Vil skabe optimale forhold for videndeling
Et åbent atrium i midten af huset sikrer maksimalt lysindfald og skaber en visuel forbindelse mellem forskningscentrets laboratorier og kontorfaciliteter. Den centrale trappe i atriet tillader udsyn til aktiviteter i laboratorierne og fører op til en offentligt tilgængelig tagterrasse og fakultetsklub, hvorfra gæster og medarbejdere kan nyde panoramaudsigter over Paris. Glasvægge imellem laboratorierne skaber et transparent og inspirerende arbejdsmiljø.

- Vi foreslår en bygning som skaber optimale forhold for videndeling og uformelle møder blandt husets brugere. Som en slags videnskabelig inkubator vil den nye bygning skabe et optimeret klima for innovation – gennem en tæt sammensætning af laboratorier, forskningsfaciliteter, virksomheder og offentlige programmer, forklarer partner Andreas Klok Pedersen fra BIG.

Paris Parc integrerer en række offentlige funktioner og genforener campuslivet på Jussieu med bylivet i Paris. Store panorama vinduer i bygningen skaber en tæt forbindelse mellem arbejdspladser og de ikoniske omgivelser. Ved ankomstpladsen er bygningens facade vinklet 5 grader så Notre Dame katedralens spir reflekteres og skaber en ny visuel sammenhæng mellem universitetet og det historiske Paris.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11