23948sdkhjf

CG Jensen bygger tårn i ny Oslo-bydel

Et danskbygget ståltårn, 85 meter højt med en udsigtsplatform ca. 50 meter over jorden, bliver vartegnet i Oslos nye moderne bydel neden for Aker Brygge.
Til næste år er Oslo-bydelen Tjuvholmen færdigudbygget og vil udgøre omkring 200.000 m² med 1.200 luksusboliger, butikker, kontorer, hotel, kunstmuseum og 9.000 m² skulpturpark.

Bydelens vartegn, et 85 meter højt ståltårn, er bygget og monteret af danske CG Jensen, der blev valgt til opgaven på grund af sin store erfaring med montage af krævende stålkonstruktioner som Himmelskibet i Tivoli og helikopterplatformen på toppen af Rigshospitalet.

- Vi blev kontaktet af bygherren, som havde kendskab til vores speciale i høje konstruktioner og komplicerede projekter. Vi kom tidligt ind i projektet og det betød, at bygherre og rådgivere kunne inddrage vores erfaring til at optimere tårnprojektet både økonomisk og tidsmæssigt, fortæller divisionschef Henrik Berg.

Polske og engelske samarbejdspartnere
CG Jensen anbefalede blandt andet at bygge tårnet i fire sektioner og bolte dem sammen. Forslaget kortede montagetiden ned til 12 dage, hvilket er det halve af, hvad bygherre og rådgivere kalkulerede med. Det har sparet mange penge til dyre krantimer og mandskab, fortæller Henrik Berg.

- Vi har desuden samarbejdet med en engelsk specialist, der kan udføre induktionsvalsning af store dimensioner, og med en polsk stålvirksomhed, der er konkurrencedygtig på selve stålproduktionen. Det betød en samlet lavere pris på stålleverancen samtidig med en langt højere kvalitet, siger Henrik Berg.

Tre punkter i balance
Hver sektion er op til 24 meter lang og vejer 13 tons, og montagen kræver en høj grad af præcision. Står et 85 meter højt tårn bare en millimeter ude af vater i basis, vil toppen være 30 mm. til den skæve side.

Den 100 procent lodrette position sikres ved at montere første sektion på tre kontramøtrikker, der sidder på gevindstænger indstøbt i fundamentet. Sektionen justeres ind til nul i afvigelse. Den del af arbejdet alene kan tage 1-2 timer, men er afgørende for det endelige resultat.

En arkitektonisk detalje er et helix-stålrør på knap 20 cm i diameter, der snor sig rundt og op ad tårnet. Det er valset med induktion.

Håber på flere norske opgaver
Ifølge Henrik Berg er der langt mellem denne type af opgaver, og derfor kigger CG Jensen udenfor Danmarks grænser for at finde et marked for sin kompetence.

- Norge er et godt marked med megen byggeaktivitet, og vi håber, vi har den næste opgave i pipelinen. Nu har vi en god reference, understreger Henrik Berg.

Den samlede entreprisesum for produktion og montage af ståltårnet er 3,7 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094