23948sdkhjf

Outrup afslutter stor vinduesleverance i Morsø

Den 28. oktober blev Morsø Kommune færdig med at indsætte 188 store vinduer med trelagsglas fra Outrup Vinduer & Døre.
Lars Larsen fra Morsø Kommunes ejendomsservice fortæller, at det har været en stor opgave at finde de rigtige vinduer til kontorerne.

Med 188 stk. er der tale om udskiftning af rigtigt mange vinduer på én gang, og samtidigt er det ret store vinduer på ca. 2,8 m² pr. vindue – i alt ca. 550 m² vinduesareal.

- En udskiftning var nødvendig, da det trak fra de tidligere vinduer. De åbnede indad, hvilket betød, at når det blæste ind på dem trak det så meget, at det var ubehageligt at opholde sig tæt på dem. Var der samtidigt tale om slagregn, blev det nødvendigt at lave interimistiske lappeløsninger med klude i karmen, så ikke alt skulle blive vådt, forklarer Lars Larsen.

Respekterer arkitektens oprindelige vision
Processen blev indledt for tre år siden, hvor Morsø Kommune installerede en række testvinduer. Lars Larsen fortæller, at der både har været ydelses- og arkitektoniske hensyn at tage.

- Det er vigtigt, at vinduerne passer ind i den eksisterende bygning og respekterer arkitektens oprindelige vision. Derfor er alle vinduer stadig brune udenpå, da det var den oprindelige farve fra opførslen i 1979.

På indersiden har kommunen dog valgt at løfte udseendet ved at vælge en hvid farve. Dette letter vinduesområdet og får lokalerne til at synes større, mener Lars Larsen.

Energi, komfort og produktivitet
Tre væsentlige faktorer havde en væsentlig rolle, da beslutningen om nye vinduer blev taget: Energibesparende hensyn, komfort og indeklima.

Disse tre aspekter er nu væsentligt forbedret, hvilket samtidigt også har haft en positiv indflydelse på medarbejdernes produktivitet.

- Vinduerne har givet en stor komfortforbedring på kontorerne, da det nu er muligt at bruge hele kontorarealet, fordi der ikke længere er koldt op af vinduet. Faktisk er vinduerne så effektive, at de 16 sydvendte vinduer er udstyret med udvendig solafskærmning, fortæller Lars Larsen.

Energisparekrav i kommunen
Som landets andre kommuner arbejder Morsø Kommune aktivt med at finde energibesparelser i kommunens bygningsmasse. I forbindelse med energimærkningen af kommunens bygninger er der dukket en del opgaver op, der påkræver udskiftning af vinduer.

- Vinduerne, der sad i administrationsbygningen, kostede os ca. 59.000 kr. på årsbasis i varmetab. De nye vinduer, der har en positiv e-reference, frembringer til gengæld en besparelse på ca. 50.000 kr. pr år, fortæller Lars Larsen om værdien af energibesparelsen.

Morsø Kommune anslår, at den simple tilbagebetalingstid på vinduesinvesteringen vil være omkring 20 år, hvilket er en ret lang horisont i forhold til det energisparearbejde, der skal udføres. Den lange tilbagebetalingstid skyldes blandt andet at Morsø Kommune har valgt et vedligeholdelsesfrit træ-aluvindue. Her vil der senere komme en betydelig besparelse på selve vedligeholdelsen af vinduerne.

Outrup Vinduer & Døre er en familieejet virksomhed, der har produceret døre og vinduer på Mors siden 1968. Virksomheden hentede i 2010 et overskud på 16,3 mio. kroner før skat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125