23948sdkhjf

Limtræsproducent konkurs trods fornuftig ordrebog

Den sjællandske limtræsproducent Lami er taget under konkursbehandling.

Det bekræfter direktør og indehaver Torben Høst overfor Wood Supply.

– Det er jo en kombination af flere ting, men det skyldes primært, at vi ikke vil betale en 100 pct. forhøjelse af vores husleje, fortæller Torben Høst.

Han forklarer, at der i sidste uge blev afsagt dom til Lamis udlejers fordel i en sag om den såkaldte trappeleje, der giver udlejere ret til over en periode at hæve huslejen. Således er Lamis husleje ifølge Torben Høst gennem de seneste år vokset fra omkring 600.000 kr. til i omegnen af 1,2 mio.

Advokat Nicolai Dyhr, der er udnævnt til kurator i sagen, bekræfter, at det er Lamis udlejer, der har indgivet konkursbegæring.

– Konkursen skyldes ganske enkelt, at virksomheden ikke har været i stand til at betale sine kreditorer, herunder sine lejeydelser, fortæller Nicolai Dyhr.

Fornuftig ordrebog 
Ved indgivelsen af konkursbegæringen beskæftigede Lami i omegnen af fem medarbejdere, der nu er suspenderet i 14 dage, mens Nicolai Dyhr arbejder på at finde en løsning.

– Vi arbejder selvfølgelig på en rekonstruktion, og der er en virksomhedspanthaver tilknyttet, så det arbejde foregår for deres regning og risiko, fortæller advokaten, der meget gerne vil have interesserede købere på banen.

– Jeg står med 6.500 kvadratmeter blandet landhandel af varelager og maskiner og en ordrebog, der ser helt fornuftig ud; Det er også et godt brand med et velkendt navn, som blandt andet leverer til typehusproducenter, så der er et klart marked for det, de laver, vurderer Nicolai Dyhr, der håber at kunne redde virksomhed og arbejdspladser.

Også Torben Høst krydser fingre for, at virksomheden, der oprindeligt blev stiftet som en tømrervirksomhed i 1917, får en chance mere.

– Hvis en eventuelt ny ejerkreds ville være interesseret, er jeg også meget positivt stemt overfor at fortsætte, lyder det fra direktøren.

Ikke polstret til milliondyr flytning
I kølvandet på flere års slagsmål om den forhøjede husleje, var det ikke nogen overraskelse for Torben Høst, at udlejeren som reaktion på dommen valgte at indgive konkursbegæring mod limtræsproducenten.

– Vi har jo nægtet at betale forhøjelsen, så jeg tror, han mente, at han kunne presse os til det på den måde, vurderer limtræsdirektøren, der undrer sig over, at det er lovligt at hæve huslejen i en sådan grad.

– Det er en kedelig ordning, der jo faktisk kan betyde, at man med loven i hånden kan sætte folk på gaden; man vidste godt, at vi ikke kunne betale, så reelt set vælger man jo at lukke virksomheden, lyder det fra Torben Høst, der kalder manøvren for lovlig svindel.

– Denne regel er tåbelig og burde omgående revideres, slår han fast, og understreger, at han er ærgerlig over, at situationen nu har resulteret i en konkurs.

– Vi er en 102 år gammel virksomhed, der i øvrigt er en af de grønneste i Danmark, og vi er i alt fire i landet, der laver det, vi gør, så det er rigtig trist, og vi kommer til at mangle, lyder det.

Selvom sagen har været flere år undervejs, har det ifølge Torben Høst ikke været muligt at flytte virksomheden fra de nuværende lokaler i Snoldelev syd for Roskilde til et nyt lejemål.

– Vi har 6.500 kvadratmeter med produktion i en fabrik, der stort set er bygget til vores formål. Skulle vi flytte ville det koste i omegnen af 10 millioner kroner, fortæller han.

Dykker man ned i Lamis seneste regnskaber, står det da også klart, at virksomheden ikke var polstret til den slags udskrivninger. Ved udgangen af de forskudte regnskabsår 2018/19 lød virksomhedens egenkapital på 536.176 kr.

Læs mere om: lami
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094