23948sdkhjf

Reaktioner på det store energiudspil

Hvad mener byggeriets organisationer om regeringens udspil til en ny energipolitik? Building Supply har samlet reaktionerne.
Arkitektforeningen
- Energistrategien er ambitiøs og har mange gode træk. Men det mest interessante element i energistrategien for arkitekter foreligger dog endnu ikke, og det gælder energibesparelser i bygninger – et område som jeg på standens vegne har store forventninger til.

- Jeg havde håbet på, at energistrategien var mere konkret på netop energibesparelser i bygninger, når nu strategien blev lanceret netop på Dansk Arkitektur Center. Arkitektstanden har nemlig meget at byde ind på, hvis regeringens mål om energibesparelser i bygninger skal opnås. Derfor vil jeg arbejde for, at Arkitektforeningen inviteres med i arbejdet for at udvikle den samlede strategi for bygningsrenovering.
Direktør Jane Sandberg

BAT-kartellet
- Energirenovering er målt på alle økonomiske og bæredygtige parametre både for private boligejere, virksomheder og det offentlige en rigtig god idé. En samlet strategi for bygningsrenovering har vi i BAT efterlyst i mange år, og derfor ser vi med meget stor forventning frem til udmøntningen af dette tiltag i planen.
Sekretariatschef Gunde Odgaard

Dansk Industri
- DI bakker op om en klar kurs, der både styrker forsyningssikkerheden og det langsigtede investeringsklima på energiområdet. Og vi finder den grønne omstilling helt nødvendig. Samtidig rummer den et stort vækstpotentiale, hvis vi gennemfører den rigtigt.

- Det er ikke gratis at gennemføre en grøn omstilling, og alle danskere kommer til at holde for. Vi er nødt til at finde en kurs, som ikke svækker konkurrenceevnen yderligere og dermed koster vækst og arbejdspladser i Danmark. Danske virksomheder betaler allerede i dag verdens højeste energiafgifter, og derfor vil vi holde et nøje øje på den samlede balance og opfordre til, at det samlede sæt af energiafgifter underkastes et nøje eftersyn.
Direktør Tine Roed

Læs også: Roser til regeringens energiudspil

Dansk Metal
- Det er befriende, at der endelig kommer et politisk udspil, som tager det alvorligt, at Danmark om få år skal være fri for dyr og forurenende energi, hvis vi skal skåne klimaet og sikre vores fremtidige energiforsyning. Derudover skal vi have fokus på, at grøn udvikling skal skabe grønne jobs.

- El fra vindkraft og lignende kan ikke opfylde fremtidens energibehov alene, men regeringen satser først på at udvikle alternativer til olie fra 2035. Det synes vi er ærgerligt, da vi havde håbet, at regeringen allerede nu ville støtte produktion af 2. generations bioethanol, som har potentiale til at blive et seriøst alternativ til olie og skabe mange nye job.
Forbundsformand Thorkild E. Jensen

Foreningen af Rådgivende Ingeniører
- Udspillet er bedre end vi havde turdet håbe. Det er ambitiøst, realistisk og vækstvenligt, og det er tydeligt, at regeringen har lyttet til ekspertvurderinger. Man har sammensat et udspil, der kan bane vejen for en markant nedbringelse af Danmarks energiforbrug og CO2-udledning, samtidig med at erhvervslivets konkurrenceevne bevares.

- Vi kan støtte skærpelsen af energispareindsatsen i det offentlige. Det er vigtigt, at den offentlige sektor går foran og driver udviklingen. Derudover hæfter vi os især ved, at regeringen lægger vægt på etableringen af smart grids og fossilfrihed, samt etableringen af en pulje til partnerskaber om strategisk energiplanlægning. Tiltag, der svarer til anbefalingerne i FRI’s klimavision fra 2008.
Adm. direktør Henrik Garver

Håndværksrådet
- Vi tror på, at der kan være mange job til de små og mellemstore virksomheder forbundet med den grønne omstilling, som regeringen lægger op til. Det gælder ikke mindst inden for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse.

- Men når det er sagt, er det også klart, at omstillingen ikke må ske med midler og i et tempo, der forværrer erhvervslivets aktuelle konkurrencesituation. Når vi får lidt nærmere defineret, hvad fordelingen af omkostningerne vil komme til at betyde for vores medlemmer, vil vi råbe vagt i gevær, hvis det viser, sig at det bliver små og mellemstore virksomheder, der skal betale gildet.
Energipolitisk medarbejder Henrik Lilja

Kommunernes Landsforening
- Regeringens signal er klart. Det danske energisystem skal omstilles, og alle kommer til at tage del i denne omstilling. Alle skal lære at isolere deres huse og spare på energien, og den energi, borgeren bruger, skal komme fra vedvarende energikilder.

- Men som ved al begyndelse er forvirringen stor. Det står ikke klart, hvad der forventes af den enkelte. Derfor er det positivt, at regeringen har sat penge af til partnerskaber, der skal give kommunerne mulighed for at planlægge, hvordan omstillingen i den enkelte kommune skal foregå. Vi så selvfølgelig helst at regeringen havde taget skridtet fuldt ud og bedt kommunerne om at lave planer for omstillingen til vedvarende energi, men partnerskaber er et vigtigt skridt på vejen.
Martin Damm, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg

Tekniq
- Det er dyrt og risikabelt at satse så markant på vindkraft. Investeringen kan let gå galt, fordi hvert enkelt vindmølleanlæg er en meget stor investering. Derfor bør regeringen sprede investeringerne ud, så der også satses mere på solenergi og alternativ varmeenergi som for eksempel varmepumper. Det er både billigere og en mere sikker investering, fordi man spreder risikoen.

- Vi har allerede set, at oliefyrene ikke forsvinder af sig selv, fordi de hidtidige tilskudsbeløb ikke har været store nok. Derfor er det afgørende, at regeringen indfører tilskudsordninger, der sikrer, at tilbagebetalingstiden på investeringerne bliver bragt ned. Danskerne er ikke villigere til at investere, hvis tilbagebetalingstiden er mere end fem år.
Adm. direktør Niels Jørgen Hansen

Trælasthandlerunionen
- Der er potentiale i energiudspillet, som regeringen er kommet med. For at Danmark kan komme i nærheden af at fungere på vedvarende energikilder i 2050, er det ekstremt vigtigt, at der bliver investeret stort i energibesparende løsninger, ellers er det utopi at tro, at vi kan nøjes med vedvarende energikilder.

- Der skal flere initiativer til at få danskerne i gang med at energirenovere. Den kommende tilskudsordning er i mine øjne for lavt sat, hvis regeringen for alvor vil have gang i energibesparende investeringer hos danskerne.
Adm. direktør Palle Thomsen

3F
- Det er et rigtigt godt udspil både for klimaet og for 3F'erne. Vi sparer på energien. Og samtidig bliver der skabt en masse nye arbejdspladser til de mange ledige medlemmer.
Næstformand Johnny Skovengaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091