23948sdkhjf

Flotte nøgletal for arbejdsmiljø

Selvom optimismen er svær at spore i byggeriet for øjeblikket, er der også områder med positiv udvikling.
Siden 2002 har Byggeriets Evaluerings Center indsamlet oplysninger til beregning af nøgletal i byggeriet. Blandt andet måles ulykkesfrekvensen hos de entreprenører, der er tilmeldt centret, og tallet har aldrig været lavere end nu.

De sidste to år har ulykkesfrekvensen været konstant faldende, og de seneste tal viser, at der i gennemsnit sker der én arbejdsulykke for hver 88 mio. kr. entreprisesum.

- Både medarbejdere og ledelse i disse virksomheder har grund til at være stolte af de flotte resultater. Byggeriet er et erhverv med mange risici, og det resulterer desværre en gang imellem i alvorlige ulykker. Netop derfor bør man tage ved lære af de virksomheder, der formår at gennemføre mange entrepriser uden ulykker, siger adm. direktør Peter Hesdorf fra Byggeriets Evaluerings Center.

Inddragelse af medarbejderne giver succes
Blandt de virksomheder, der klarer sig særligt godt, er Elindco Byggefirma og HP Byg. Begge firmaer har undgået arbejdsulykker på de sager, de har fået beregnet nøgletal for. For Elindcocs vedkommende er der tale om 20 entrepriser til en samlet værdi af ca. 180 mio. kr., mens HP’s nøgletal er beregnet ud fra syv entrepriser til en samlet værdi af ca. 117 mio. kr.

Hos Elindco, der har været arbejdsmiljøcertificeret siden 2003, arbejder man målrettet på at fastholde en bevidst miljøpolitik med en sikker arbejdsplads, og det har givet resultater, fortæller arbejdsmiljøchef Henrik Bloch:

- Vi mener, at de mange positive tilbagemeldinger fra vore kunder, gør, at vi til stadighed bliver tildelt flere og mere komplekse byggeopgaver, fortæller han.

Ifølge Henrik Block hænger Elindcos succes nøje sammen med, at medarbejderne sikres mulighed for indsigt og indflydelse, og dette er også et centralt aspekt i HP Bygs strategi:

- Vi arbejder målrettet med kommunikation, og medarbejderne har ret og pligt til at passe på sig selv og hinanden. Medarbejderne deltager alle aktivt i planlægningen af byggesagerne gennem vores interne Lean-projekt, ”Grøn Proces”, som tager udgangspunkt i fokus på alle arbejdsprocesser. Derudover forsøger vi at være på forkant med investeringer i velegnet og tidssvarende materiel, forklarer adm. direktør Henrik Petersen.

Lavere end branchens generelle gennemsnit
Ulykkesfrekvensen er en del af nøgletalssystemet, som hører under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Klima-, Energi og Bygningsministeriet. Byggeriets Evaluerings Center er en af de såkaldte evaluatorer, der forvalter systemet efter de regler, som myndighederne har foreskrevet.

Sidste år udgav Byggeriets Evaluerings Center en analyse, der viste, at ulykkesfrekvensen blandt de virksomheder, der er tilmeldt hos Byggeriets Evaluerings Center, generelt er lavere end branchens gennemsnit. En forklaring herpå kunne være, at virksomhederne gør en ekstra indsats for at undgå arbejdsulykker på de entrepriser, der tilmeldes nøgletalsberegning.

- Nogle af vores kunder har givet udtryk for utilfredshed med den måde ulykkesfrekvensen skal opgøres i nøgletalssystemet. Vi måler på entrepriser og ikke på en virksomheds samlede produktion, og derved adskiller metoden sig fra den måde mange virksomheder selv beregner ulykkesfrekvens. Hvis der er mulighed for at vi kan anvende en bedre metode, er det naturligvis noget der skal kigges på. Vi vil tage de tilkendegivelser, vi har fået fra vores kunder med til myndighederne, når reglerne om nøgletalssystemet skal revideres, siger Peter Hesdorf.

Ulykkesfrekvens
Diagrammet viser den målte ulykkesfrekvens i perioden oktober 2006 til oktober 2011. Ulykkesfrekvensen beregnes i enheden "ulykker pr. mia. kr".

Gennemsnittet er i øjeblikket 11,4 ulykker pr. mia. kr. (i 2004-priser). De seneste to år har ulykkesfrekvensen været konstant faldende, hvilket kan hænge sammen med, at der ikke er så travlt i byggeriet.

Yderligere statistik på www.byggeevaluering.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112