23948sdkhjf

Historiens vingesus støbt i 240 ton hvid beton

Aarhus Cementvarefabrik står bag tre gendarmhuse som hver består af 33 betonpæle og vejer 80 ton er anlagt på den 33 km lange vandrerute ”Grænsestien” ved Ribe. 

De tre bygninger i hvid beton, som er sammensat af vådstøbte betonelementer og stikker op i landskabet, markerer genforeningsjubilæet. De fungerer som infostandere på vandreruten, der inviterer lokale samt danske og tyske turister ud i naturen.  

Det er Landskabsarkitekt Steen Gelsing fra Esbjerg Kommune der står bag designet. 

– Det var faktisk efter et virksomhedsbesøg hos Aarhus Cementvarefabrik, at jeg ved selvsyn så hvordan man frit kan lege og forme i beton. Her er alt muligt, som de sagde, og jeg var nu ikke længere i tvivl om at min drøm om at skabe de hvide Gendarmhuse, kunne virkeliggøres, forklarer han og fortsætter: 

– Processen var enkel og ligetil. Tegninger og specifikationer blev udarbejdet i samarbejde med Arkitektladen i Ribe - som sammen med Aarhus Cementvarefabrik fik projektet sat i verden.

Historiens vingesus

Oprindeligt var et gendarmhus betegnelsen for beboelse til grænsevogterne og deres familier, der fra 1864 -1920 holdt opsyn ved grænsen til fods. 

– De tyske grænsegendarmer skulle patruljere langs grænsen i al slags vejr, dag og nat, uden at have egentlige steder, hvor de kunne komme i ly. Derfor blev der langs grænsen opført flere små selvbyggede primitive skjul, hvori de kunne søge tilflugt under det værste vejr. Deres skjul var opført af få skråtstillede planker – og dette er inspirationen til Grænsestiens tre info-bygninger, siger Steen Gelsing.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093