23948sdkhjf

Herningmotorvej har fået klimavenlig belægning

Herningmotorvejen fik før sommertrafiken for alvor satte ind ny, klimavenlig asfaltbelægning, der både sparer på udgifterne til brændstof, reducerer CO2-udledningen og nedsætter trafikstøjen fra vejen.

NCC udførte opgaven for Vejdirektoratet på den ni kilometer lange strækning mellem Herning og Ikast.Der er blevet udlagt en helt særlig klimavenlig asfalt med lav rullemodstand. Når hele statsvejnettet er udskiftet med den klimavenlige asfalt ved det almindelige asfaltskifte, er der sparet 616.000 tons CO2, viser en rapport fra Vejdirektoratet.

- Der er store samfundsmæssige gevinster at hente med denne type belægning. Man kører længere på literen, når rullemodstanden på vejen er mindre. På den måde sparer trafikanterne penge, og klimaet bliver udsat for mindre CO2-udledning. Denne belægning reducerer i øvrigt rullemodstanden uden at friktionen ændres i forhold til mere almindelige belægninger. Det giver derfor god mening at udskifte gammel asfalt til en belægning med lav rullemodstand, siger Bjarne Bo Lund-Jensen, Produktchef i NCC Industry, Asfalt, i en pressemeddelelse.

Han påpeger samtidigt, at belægningen tager hensyn til omgivelserne, da den har en støjreducerende effekt og dermed begrænser trafikstøj, der kan være til stor gene for bolig- og naturområder.

Opskriften er en asfaltbelægning, som er opbygget af en grov og ru struktur, et solidt bindemiddel og en stærk mørtel, der sikrer vejen en lang levetid.

Alt asfalt er fræset af
NCC’s asfaltfabrik i Brejning, stod for produktionen af de cirka 15.000 tons asfalt, som skal sikre, at motorvejsstrækningen kan holde mange år endnu.

Forud for udlægningen har NCC’s fræserafdeling fræset alt den gamle asfalt af motorvejsstrækningen, som skal genbruges i produktionen af ny asfalt til andre belægninger på Danmarks veje.

I NCC og den øvrige asfaltbranche oplever man en stigende interesse for de klimavenlige asfaltbelægninger med lav rullemodstand.

Efter projektet på Herningmotorvejen var færdigt i starten af juli, stod NCC blandt andet over for at udlægge en tilsvarende belægning på E20 mellem Korsør og Slagelse og på E20 ved Vejen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125