23948sdkhjf

Esbjerg dropper projekt til 500 millioner

Byråd har valgt at opgive visionerne om at få opført et internationalt motorsportscenter ved Korskroen.
Et enigt byråd har på baggrund af Rambølls anvisninger besluttet at opgive planerne om at etablere et motorsportscenter til en halv milliard i Esbjerg Kommune.

Konklusionerne i Rambølls analyser og rapporter viser entydigt, at flere økonomiske faktorer vil gøre det yderst vanskeligt at realisere projektet.

- Forud for byrådets beslutning har vi afholdt et afsluttende møde i præsidiet, hvor vi har fået tilkendegivelser om, at det ville være yderst vanskeligt at få realiseret et motorsportscenter i Esbjerg Kommune, udtaler borgmester Johnny Søtrup.

Midlerne mangler
Byrådets endelige beslutning om at opgive Motorsportscenter Danmark er baseret på Rambølls grundige forarbejde. Rådgivningsfirmaet stod bag blandt andet driftsplanen, anlægsplanen og forretningsplanen for projektet.

Det ville koste en halv milliard at realisere projektet – eksklusiv haller til temaarrangementer og en dragracebane – og hele finansieringen skulle komme fra eksterne sponsorer, da Esbjerg Kommune ikke selv har mulighed for at gå ind i en finansiering af projektet.

- Først og fremmest er det meget beklageligt for Esbjerg Kommune, at vi nu må opgive projektet om at opføre et motorsportscenter af internationalt format. Men på baggrund af de grundige analyser, vi har foretaget, så mener vi uden tvivl, at vi er nået frem til en fornuftig og ansvarlig beslutning. Den samfundsøkonomiske situation er ikke gunstig til investeringer af denne art. Vi kommer simpelthen til at mangle midler. Samtidig kan vi se, at indtjeningen vil være minimal, og at centret ikke vil blive rentabelt, siger Knud Jager Andersen, der er formand for Kultur & Fritidsudvalget.

Lavt driftsoverskud
De overordnede konklusioner i Rambølls forretningsplan er, at driftsøkonomien viser et lavere årligt driftsoverskud end forventet ved et fuldt udbygget anlæg i 2020.

Dertil kan forventes en anlægsinvestering på ca. 468 mio., hvis anlægget blev opført over en periode på 10 år. Anlægsinvesteringen skulle alene forventes finansieret af tilskud og donationer fra offentlige og private institutioner samt fonde m.fl.

- Hvis planerne om at etablere Motorsportscenter Danmark skulle sættes i gang på nuværende tidspunkt, skulle Esbjerg Kommune finansiere en stor del af projektet, og det hverken kan eller vil vi, påpeger Johnny Søtrup.

Skal have plads til store visioner
Esbjerg Kommune har brugt 1,8 mio. kr. på forarbejdet med projektet og er tilfreds med Rambølls grundige rapport. Analysen konkluderede blandt andet at der ikke er penge i motorsport, og at et overskud skulle hentes i aktiviteter rundt om centret. Byrådet har bevilget i alt 4 mio. til udviklingsfasen, og der er stadig godt 2,2 mio. kr. tilbage.

- Vi skal have plads til de store visioner, for uden visioner udvikler vi os ikke. Projektet om Motorsportscenter Danmark har været lærerigt, vi har villet det helt store og spektakulære, og vi turde satse stort. Der er bare ikke penge til at realisere så stort et projekt på det foreliggende grundlag, siger Johnny Søtrup.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078