23948sdkhjf

Samlet byggebranche: Stil krav om tilsyn med altaner

To farlige altanulykker på fire år – senest for godt tre uger siden i Kolding – har overbevist eksperter og fagfolk om, at det er nødvendigt med systematisk kontrol af gamle altaner, skriver Ingeniøren.

- Jeg er kommet dertil, at nu må det høre op. I dag er det sådan, at bygningsejere har ansvaret for at sikre, at altanerne er i forsvarlig stand, men erfaringen viser, at det ikke altid bliver efterlevet, siger Jørgen Nielsen, der er adjungeret professor på Build på Aalborg Universitet og ekspert i bærende konstruktioner.

Ingeniøren dokumenterer i dag, at problemer med gennemtærede altankonstruktioner har været kendt i mindst 70 år. Hver gang, der er sket en ulykke, har det vakt stor opstandelse, men efter kort tid er problemet blevet glemt igen.

Jørgen Nielsen anbefaler et obligatorisk tilsyn med altaner, der i første omgang er målrettet ældre altaner opført fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1950’erne. Han forestiller sig, at altaner skal gennemgå et grundigt eftersyn første gang efter 30 år og efterfølgende med et interval, der er tilpasset altanens stand.

Forslaget støttes af Niels-Jørgen Aagaard, der er direktør for DTU Byg, og seniorforsker Thomas Cornelius fra AAU, der forsker i altaner. Også Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Bygherreforeningen støtter forslaget om obligatorisk tilsyn:

- Hvis man i fremtiden vil undgå lignende ulykker, der kan have meget alvorlige konsekvenser, er det svært at komme uden om en eller anden form for eftersyn af ældre altaner i faste og systematiske rammer, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, til Ingeniøren.

I Folketinget har SF’s Karina Lorentzen afkrævet boligminister Kaare Dybvad Bek (S) svar på, om han vil tage initiativ til et tilsyn af i hvert fald ældre altaner. Transport- og Boligministeriet oplyser til Ingeniøren, at der arbejdes på svaret, og at ministeren ikke har yderligere kommentarer, før det foreligger.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125