23948sdkhjf

Fra blyanter til bæredygtigt byggeri

Enebærtræ er bedst kendt som blyantsmateriale, men der er faktisk tale om en af verdens mest bestandige træsorter ved varig jordkontakt, hvorfor den er særligt velegnet til udendørs byggeri. Frede West A/S er en af de få importører af enebærtræ i Danmark.

Hos tømrerfirmaet Frede West A/S er lagerhallerne spækket med træ i alle afskygninger, men der er især én træsort, man sjældent ser på disse breddegrader. I forbindelse med en rejse til USA i 90’erne besøgte firmaets grundlægger, Frede West, et savværk, hvor de arbejdede med enebærtræ. Her blev han gjort opmærksom på dets langtidsholdbare kvaliteter, hvorefter han besluttede sig for at bestille et parti hjem for selv at teste træet.

Naturlig modstandsdygtighed

Træet blev første gang afprøvet i forskellige udendørs trækonstruktioner på en skole i Roskilde. Et projekt, hvor Frede West A/S arbejdede sammen med landskabsarkitekt Lone van Deurs, der heller ikke havde kendskab til enebærtræets holdbarhed som terræntømmer.

”Jeg kendte allerede Frede West fra tidligere sager, hvor vi havde brugt mange timer på at snakke trækvaliteter, men jeg havde aldrig hørt om, at man kunne bruge enebærtræ til andet end blyanter. Han var dog meget optaget af materialet,” fortæller hun med en smil.

”Efter at projektet var afsluttet, holdt Frede West skarpt øje med træstolperne, som han hvert år testede med en lommekniv i overgangen mellem jord og luft. Der var ikke skyggen af råd at spore. Jeg ved også, at hans søn, Lars West, som i dag driver forretningen, tjekker stolperne med jævne mellemrum, og at de stadig efter 25 år ser fine ud,” supplerer Lone van Deurs.

Trækvalitet af fineste kaliber

I jagten på mere håndfaste beviser fik Frede West A/S senere testet enebærtræet ved Teknologisk Institut, der i 2005 fastlog, at materialet er meget varigt i jordkontakt med en forventet levetid på +30 år. Fordelene er derfor til at få øje på, lyder det fra Lone van Deurs:

”Det kan godt være, at enebærtræ er dyrere end andet træ, men man slipper for trykimprægnering og for at udskifte sit plankeværk eller sin terrasse hvert 10. år, fordi træet er råddent og algebegroet. Desuden patinerer det rødlige træ med tiden til en smuk sølvfarve,” forklarer hun og fortsætter:

”Som landskabsarkitekt ærgrer det mig, at kvaliteten af træ er så miserabel herhjemme. Det er derfor en fornøjelse at samarbejde med et firma som Frede West A/S, fordi de er så fagligt stolte og engagerede, og i fællesskab har vi slået et slag for, at trækvaliteten skal saftsusene være i orden,” slutter Lone van Deurs.

OM FREDE WEST A/S:
• Tømrerfirmaet blev grundlagt i 1972 og råder over eget værksted, maskinsnedkeri, lager og kontor fordelt på en mere end 7000 kvadratmeter i Taastrup.
• Frede West A/S er en af de eneste danske importører af amerikansk enebærtræ, som leveres cirka hver anden måned som brædder og tømmer. Enebærtræ – eller Blyants-Ene, som det også kaldes – hører til blandt de mest bestandige nåletræer i verden.

Læs mere på www.fredewestas.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094