23948sdkhjf

Klumme: Erhvervsuddannelser, erhvervsuddannelser og erhvervsuddannelser…

Danmark vil formentlig have 100.000 færre erhvervsuddannede om 10 år. Det er en udfordring for både skoler og virksomheder, skriver Jim Stjerne Hansen i dagens klumme.
Klumme af Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri

De erhvervsuddannede udgør i dag den største medarbejdergruppe i det private erhvervsliv. Antallet af personer med en erhvervsuddannelse vil falde med omkring 100.000 personer i løbet af bare de næste 10 år, og en af de store udfordringer for vores samfund er derfor at få flere til at gennemføre en erhvervsuddannelse.

Det er en udfordring for folkeskolen, som skal sikre, at de unge har de fornødne kompetencer til at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse. Det er en udfordring for kommunerne, som gennem kvalificeret vejledning skal hjælpe de unge videre til en ungdomsuddannelse eller beskæftigelse. Og det en udfordring for erhvervsskolerne, som skal sikre et attraktivt uddannelsesmiljø med overskuelige uddannelser og gode fysiske og faglige rammer, så eleverne udvikler sig optimalt fagligt og socialt.

De dygtige skal være rollemodeller
Situationen er naturligvis også en udfordring for virksomhederne, som skal kunne stille det nødvendige antal praktikpladser til rådighed. Men den udfordring lever vores medlemsvirksomheder til fulde op til – vi ved, hvor vigtigt det er at uddanne vores unge til at videreudvikle og videreføre vores erhverv, og de små og mellemstore virksomheder løfter mere end deres andel af denne samfundsopgave. Men vi kan altid blive bedre, og derfor vil jeg endnu en gang opfordre alle virksomheder til at se på muligheden for at tage (flere) lærlinge i virksomheden.

For et par måneder siden var jeg til uddelingen af en pris til særligt dygtige lærlinge, og det var simpelthen en fornøjelse at se de glade og stolte prisvindere. Vi kan altså godt være stolte af ungdommen nu til dags… Og det er så vigtigt, at vi både som samfund og ude i vores virksomheder sætter pris på vores lærlinge – belønner dem, og holder dem frem som forbilleder og rollemodeller, når de er særligt dygtige.

Uddannelse handler ikke bare om flere penge
Vi har fået ny regering i Danmark, og en af de klare mærkesager er uddannelse. Det er naturligvis erhvervsuddannelserne, der er kernen i vores uddannelsespolitik i DS Håndværk & Industri, og vi har allerede haft møde med den nye børne- og undervisningsminister, Christine Antorini, om større fokus, spændende ideer og ambitiøse mål.

Det er meget positivt, og jeg glæder mig til at se resultater af en større satsning på dette område. Men uddannelse handler ikke bare om flere penge. Det handler også om politiske valg, og her vil jeg blandt mange vigtige sager trække de såkaldte sociale klausuler frem, som bl.a. handler om krav til virksomheder på uddannelsesområdet. F.eks. i forbindelse med bygning af nye sygehuse har der været ideer fremme om krav til lærlinge, hvis en virksomhed skal gøre sig forhåbninger om at få job i den forbindelse.

Her er det vigtigt, at kravet skal være, at en virksomhed har lærlinge og ikke skal ansætte lærlinge. Hvis man vælger det sidste, straffer man (igen) de virksomheder, der allerede gør – og altid har gjort – en indsats, og tilgodeser dem, der indtil da har kørt frihjul. Og det kan vi naturligvis ikke acceptere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094