23948sdkhjf

Vvs'ere blev klogere på materialevalgs betydning

Godt 50 vvs-installatører deltog på et seminar om brugsvand i Aarhus, som blev afholdt af Geberit.
Den lokale vandkvalitet spiller som bekendt en ikke ubetydelig rolle i relation til korrosion, når installatøren skal beslutte sig for rørmaterialer og komponenter til brugsvandsinstallationer, og i den forbindelse er rustfrit stål og plast det sikre valg.

– Rustfrit stål og plast er de eneste materialer, som kan bruges til alle vandkvaliteter, slog Frank Fontenay fra rådgivnings- og prøvningsvirksomheden Force Technology fast på et seminar om brugsvand, som sanitetsproducenten Geberit har holdt i Aarhus med deltagelsen af et halvt hundrede vvs-installatører.

Kobber med plus og minus
Hvor ædelt og uædelt metal har kontakt og der samtidig findes en ionleder er forudsætningerne for korrosion tilstede. Specielt i Københavnsområdet skal korrosionsproblemet tages alvorligt, fordi vandet her er både hårdt og har et stort indhold af chlorid, så ledningsevnen er god.

I hovedstaden anbefaler Frank Fontenay og Force af samme grund, at der ikke anvendes kobber i brugsvandssystemerne på grund af megen kobberafgivelse til drikkevandet. Kobber har ellers meget få korrosionsskader.

En meget hyppig årsag til korrosion er anvendelsen af kobberkilder i forbindelse med varmforzinkede rør, og her anbefaler Frank Fontenay – ligesom DS 439, hvor det kom ind i 2009 – brugen af en ionfælde for at undgå problemer.

Plast og rustfrit stål
Tilsvarende vil rustfrit stål kombineret med varmforzinket stål skabe korrosion i en installation, medmindre der indsættes et andet materiale som f.eks. et plastrør mellem de to typer.
Pexrør af plast har flere fordele i form af lav vægt, fleksibilitet, korrosionsbestandighed og pris for eksempel, men materialet har også ulemper som ringe mekanisk styrke og eventuel afgivelse af uønskede stoffer til drikkevandet.

– Da det repræsenterer en forholdsvis ny teknologi, har vi heller ikke nogen sikker viden om, hvor længe plastrøret holder, men vi anbefaler, at pexrøret anvendes i drikkevandsinstallationer, siger Frank Fontenay.

Rustfrit stål er først taget i brug i drikkevandsinstallationer i løbet af 1980’erne, og der er tale om en fællesbetegnelse for mange forskellige legeringer, hvor ikke alle er godkendt til drikkevandsbrug. Der skal anvendes syrefrit rustfrit stål, og det er vigtigt, at man ikke får beskadiget rørenes overflader.

Skift til stål eller rødgods
Hvor der ikke er problemer med at koble rødgods med rustfrit stål, kan det vise sig farligt, især i aggressive vandmiljøer med stort indhold af chlorid, når messing i form af f.eks. afspærringsventiler kombineres med rustfri eller plastfremstillede vandrørsinstallationer.

Da det flere steder har vist sig, at messingventilerne begynder at korrodere i løbet af et par år, anbefaler Force, at der i stedet anvendes ventiler af stål eller rødgods.

Frank Fontenay oplyser, at problemerne begrænser sig til de små messingkomponenter, som f.eks. findes under køkkenvasken eller ventilerne ved t-stykket fra stigstrengen til den enkelte bolig, mens der ikke er problemer forbundet med at anvende messing på de store fremføringsledninger.

Artiklen er en redigeret udgave af Vandkvalitet og valg af materialer hænger sammen skrevet af Klaus A. Jensen, der tidligere er bragt i fagbladet Dansk VVS
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093