23948sdkhjf

Jorton-ledet renovering af 400 boliger får en grøn millionindsprøjtning

Renoveringen af 400 almene boliger under FOB Kalundborg, som starter i denne måned, får et grønt nøk op. 

Den almene boligforening FOB Kalundborg har indgået en aftale som skal mere end fordoble energibesparelserne i forbindelse helhedsrenoveringen. 

– Det har længe været et ønske blandt vores beboere at højne komforten ved at mindske trækgener og undgå kuldenedfald. At renoveringen så samtidig betyder en stor CO2-besparelse, som også gavner klimaregnskabet, gør det jo bare ekstra glædeligt, siger Christen Mors, adm. direktør i FOB Kalundborg.

Jorton er totalentreprenør på helhedsrenoveringen 

Den store helhedsrenovering af cirka 400 boliger i tre af FOB Kalundborg afdelinger er startet op i denne måned og forventes at løbe over to og et halvt år. Renoveringen fik i første omgang omkring 270 mio. kr. i støtte fra Landsbyggefonden. 

Helhedsrenoveringen dækker blandt andet energirenovering, lettere indvendig renovering til gennemgribende renovering og ombygning til tilgængelighedsboliger.

FOB Kalundborg indgik i foråret kontrakt med Jorton som totalentreprenør og AI Arkitekter & Ingeniører, Masu Planning og ISC Innovative Engineering som rådgivere. 

Ifølge FOB Kalundborg har Jorton valgt at samarbejde med en række unavngivne lokale underentreprenører, som dermed bliver en del af det team, der udfører renoveringsarbejderne. 

Aftalen om at accelerere energibesparelserne er indgået med virksomheden SustainSolutions, der administrerer pensionskassen PKA’s grønne energifond. SustainSolutions finansierer og udfører energirenoveringer ved at tilbyde en version af ESCO-modellen, hvor investeringen i de grønne tiltag betales tilbage ved hjælp af energibesparelserne over en årrække. Samtidig stiller SustainSolutions garanti for hovedparten af energibesparelserne. 

Smider ekstra grønne millioner i puljen 

Finansieringen til de ekstra grønne tiltag kommer fra PKA’s grønne energifond og Danmarks Grønne Investeringsfond. Det er første gang, parterne går sammen om at finansiere grønne tiltag. Der er tale om en merinvestering på cirka 26 mio. kr. i tillæg til det oprindelige projekt støttet af Landsbyggefonden, hvor de små 400 boliger renoveres til en værdi af cirka 300 mio. kr. 

– Nybyggeri skal i forvejen leve op til strenge energikrav. Det største potentiale for energieffektivisering ligger derfor i den eksisterende bygningsmasse, specielt i bygninger opført før 1979. Det går slet ikke hurtigt nok, men vi er glade for med vores lån til FOB Kalundborg at kunne være med til at sikre energibesparelser i alment boligbyggeri til glæde for både beboerne og miljøet, siger Michael Zöllner, managing director i Danmarks Grønne Investeringsfond. 

Merinvesteringen betyder blandet at der er kommet ekstra midler til at udskifte de tekniske installationer, såsom cirkulationspumper, til nye og energivenlige modeller, ligesom flere af installationerne vil blive efterisoleret. Der bliver samtidig installeret intelligent styring, der bidrager til at nedbringe energiforbruget. Merinvesteringen har også banet vejen for, at de nye vinduer bliver mere energivenlige, og at facader, ydervægge samt gavle kan isoleres optimalt. 

Det samlede projekt medfører besparelser på både varme, el og vand, hvilket resulterer i en CO2-gevinst på ca. 600 tons om året.

Fakta om parterne

Boligforeningen FOB Kalundborg råder i dag over 642 almene boliger, alle i Kalundborg. Boligerne er fordelt på 9 afdelinger, der består af etagebyggeri, rækkehuse og 1-familiehuse. 

Danmarks Grønne Investeringsfond er en selvstændig statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund. 

SustainSolutions administrerer PKA’s grønne energifond. Virksomheden udvikler, udfører og finansierer energirenoveringer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094