23948sdkhjf

C.F. Møller skal åbne og beskytte historisk fæstningsværk

Opgaven med at udforme et nyt, samlet landskabskoncept for Danevirke, Danmarks historiske fæstningsværk som siden 19864 har befundet sig i det nuværende Nordjyskland, er gået til C.F. Møller Architects. Det oplyser arkitektfirmaet i en pressemeddelelse.

Stigende besøgstal og dermed forbundne behov for bedre formidling, orientering, adgangsveje og opholdsmuligheder har fået Dannevirke Kommune til at igangsætte de nye tiltage i omkring fæstningsværket. 

Dannevirke er en kombination af volde, mure og vådområder, der forløber tværs over den gamle danske landsdel Sydslesvig i det nuværende Nordtyskland. Det historiske fæstningsværk regnes som Nordens største fortidsminde, og blev i 2018 sammen med vikingebyen Hedeby optaget som Verdenskulturarv af UNESCO.

De fleste besøgende kommer til den centrale hovedvold ved Dannevirke Museum, hvor blandt andet Valdemarsmuren fra 1100-tallet, Porten til Norden og en kanonskanse fra de Slesvigske Krige er vigtige attraktioner. 

Nordens største forsvarsværk

Danevirke er Nordens største forsvarsværk og fortidsminde. Det består af volde og mure og blev skabt og udbygget fra omkring år 500 til cirka 1200. 

Værket skulle sikre rigets grænse mod syd og rakte tværs over Jylland mellem fjorden Slien og floden Trenen. Senest i krigen 1864 fungerede Dannevirke som forsvarsværk, og fortidsmindet har en nærmest mytisk rolle i Danmarks historie. 

Kilde: Danmarkshistorien.dk

Opgaven tager afsæt i et større forarbejde som Dannevirke Kommune har stået for i samarbejde med Verdenskulturarvskontoret i det Arkæologiske Amt, Kreis Schleswig-Flensburg, Sydslesvigsk Forening og Haddeby Amt. Her har man identificeret behovet for at skabe nye besøgeroplevelser og samtidigt beskytte monumentet bedre, ved at skabe attraktive stier og rundgange langs med og på tværs af volden, med formidlingspunkter og opholdskvaliteter. Samtidigt skal tilgængeligheden og de trafikale ankomststeder styrkes, og områdets samlede betydning som naturområde højnes. 

C.F. Møllers opgave bliver derfor at udarbejde et samlet landskabskoncept for det centrale område omkring Hovedvolden, Kovirke-volden, Nordvolden og Krumvolden. Her findes også dele af Hærvejen samt historiske borganlæg og skanser og den drænede tidligere Dannevirke sø. 

Landskabskonceptet skal vise strategier og løsninger som forener de funktionelle og fredningsmæssige behov med en samlet vision, der integrerer landsbyen, monumentet og landskabet til et nyt parkmiljø der både økologisk og oplevelsesmæssigt skaber nye perspektiver for beboere og besøgende.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125