23948sdkhjf

Fond vil udvikle moderne forsamlingshuse

Lokale- og Anlægsfonden vil i 2012 udvikle op til tre bud på, hvad et tidssvarende forsamlingshus skal kunne. Det skal sikre nyt liv til landets små landsbysamfund.
Mange af landets ca. 1.100 forsamlingshuse er truet af lukning, og derfor har Lokale- og Anlægsfonden taget initiativ til et udviklingsprojekt, der skal finde nye idéer til aktiviteter og arkitektonisk kvalitet i de små huse.

Udviklingen vil ske ved, at udvalgte arkitekter og bygherrer sammen med Fonden indgår i en proces, hvor der findes en række nye visioner for ombygning og udbygning af forsamlingshusene på baggrund af nutidens behov for aktiviteter, funktionalitet og udseende.

Derefter vil Fonden overveje mulighederne i at støtte en egentlig realisering af idéerne. Målet er at sikre, at der fortsat eksisterer samlings- og aktivitetssteder i mindre lokalsamfund, der ofte er uden større idrætshaller og kulturhuse.

Der er fortsat brug for husene
De konkrete udviklingsprojekter vil blive begrænset af maksimal ombygning på 300 m², udbygning på 100 m² og en maksimal byggeudgift for hvert projekt på 5 mio. kr. Lokale- og Anlægsfonden vil kunne støtte hvert projekt med op til 2 mio. kr.

Udvælgelsen af arkitekter og bygherrer vil først ske efter en annoncering efter interesserede deltagere i februar 2012. Der er afsat i alt 500.000 kr. til det indledende udviklingsarbejde med deltagelse af tre arkitektvirksomheder og tre bygherrer.

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, siger om udviklingen af forsamlingshusene:

- Forsamlingshusene er truede, og der er risiko for, at forsamlingshuset bliver et begreb, der kun kan opleves i Den Gamle By i Aarhus. I Fonden mener vi, at der forsat er et behov for de mindre samlings- og aktivitetshuse i de små samfund, hvis lokale kræfter tør tænke nyt omkring aktiviteter og udformning. Med dette initiativ vil vi hjælpe den proces på vej ved at finde og udvikle nogle tidssvarende eksempler i samarbejde med fremsynede bygherrer og arkitekter.

Lokale- og Anlægsfonden har i 2011 deltaget i en række møder om forsamlingshusenes fremtid og har samtidig foretaget research på området. På den baggrund har det vist sig, at der fortsat er et solidt potentiale for forsamlingshuse, der forstår at følge med tiden og introducere en opdateret udgave af det lille samlings- og aktivitetshus for alle beboere i små landsbyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094