23948sdkhjf

Energimål kan sende milliarder til installatørbranchen

El- og vvs-virksomhedernes omsætning vil øges med op mod 5 milliarder årligt, hvis regeringens energipolitiske mål føres ud i livet.
Mellem 4,3 og 4,9 mia. kr. mere i omsætning årligt frem mod 2020. Det er, hvad installationsbranchen i Danmark kan se frem til, hvis regeringens planer på energiområdet bliver
ført ud i livet.

Det svarer til en stigning i omsætningen på 11-13 % i forhold til den omsætning, som branchen forventes at have uden de politiske tiltag. Det viser beregninger, som TEKNIQ har fået lavet af seniorkonsulent og ph.d. Jesper Munksgaard.

- Særligt målet om, at dansk el- og varmeforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2035, kaster mange opgaver af sig. Det forudsætter nemlig meget arbejde først og fremmest på fjernvarmenettet, men også på fjernvarmeinstallationer, varmepumper og biomasse. Til gengæld falder omsætningen naturligvis på arbejde med olie- og naturgasfyr, siger teknisk chef hos TEKNIQ, Christian Jarby, i et interview i Dansk VVS’ januarudgave.

Milliarder i grøn teknologi
Med udgangspunkt i de initiativer, der er lagt frem i Varmeplan Danmark, vurderer TEKNIQ, at der alene her er potentiale for en meromsætning på 2,6 milliarder kroner årligt frem til 2020 for installationsbranchen. De 75 % af meromsætningen at gå til vvs-branchen, og 25 % til el-branchen.

Derudover viser analysen blandt andet , at udbygningen af små og store solcelleanlæg vil give mest arbejde til el-branchen, men her forventes vvs-branchen dog at få en bid af kagen – nemlig 20 % af en forventet meromsætning på mellem en halv og hel milliard kroner årligt.

Installatører skal holde sig til
Den store forventede meromsætning skal findes i indførelsen og udbredelsen af nye teknologier. Men meget afhænger naturligvis af, om de politiske mål bliver omsat til konkrete initiativer, og om omstillingen til vedvarende energi kommer til at foregå som forudsat i analysen.

Ud fra de nuværende meldinger tyder alt på, at vvs- og elbranchen får lige meget i kroner og øre ud af satsningen på vedvarende energi til erstatning for fossile brændsler. Men én ting er helt sikkert: Potentialet er stort. Det understreger Christian Jarby:

– Allerede de sidste par år er markedet for varmepumper og solceller øget betragteligt, men det kan blive meget, meget større, hvis der kommer handling bag de politiske udmeldinger. Når udbygning af vindenergi og biomasse også tager fart, så skal installatørerne holde sig til. Det er et oplagt marked for dem, men hvis de sover i timen, så skal der nok være andre, der tager opgaverne, siger Christian Jarby.

Potentialet er endnu større
Han fremhæver derudover, at potentialet kan være meget større end de fem mia. kr., som analysen peger på.

– Forventningen om en meromsætning på op mod fem milliarder årligt medtager slet ikke de opgaver, der ligger i energirenovering og energieffektiviseringer. Der er udelukkende set på teknologiomstilling. Men det giver ikke mening at omstille til vedvarende energi, hvis vi ikke samtidig sørger for, at vi bruger energien effektivt, så alt andet lige så må og skal der også ske en masse på det område i årene, der kommer. Det her handler jo ikke kun om at få del i et marked, men også om, hvordan vi som samfund bruger vores ressourcer bedst, understreger Christian Jarby


Artiklen er en redigeret udgave af Regeringens energimål er godt nyt for installationsbranchen af Malene Dissing, som tidligere er bragt i fagmagasinet Dansk VVS .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093