23948sdkhjf

DI: Nyt lovforslag begrænser udbredelsen af små VE-anlæg

Konkurrencen og udbredelsen af små VE-anlæg vil lide, hvis kun autoriserede installatører får lov af installere anlæggene. Det mener DI.
Den igangværende implementering af EU’s direktiv om vedvarende energi, medfører en række uhensigtsmæssigheder i forhold til certificering/ kvalificering af installatører af små VE-anlæg.

Dette har DI Byggematerialer, sammen med en række andre af byggeriets aktører, påpeget i en fælles henvendelse til Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. Det oplyser DI.

Udelukker kompetente aktører
Der lægges med lovforslaget op til, at det kun er autoriserede vvs- og el-installatører, som kan godkendes til at installere små VE-anlæg. Dette er en begrænsning af de muligheder, som direktivet rummer.

Med lovforslagets begrænsning vil en række aktører, som i dag har kompetencer til at montere/installere små VE-anlæg, blive udelukket fra markedet. Derved begrænses konkurrencen, og det bliver dyrere at få installeret anlæggene.

Samtidig vil incitamentet til at anbefale disse anlæg være forsvundet, hvis de der medvirker til at installere, ikke fremover må deltage. Dette taler imod ambitionerne om en større udbredelse af VE-anlæg.

Bred certificering styrker konkurrencen
Installeringen af de små VE-anlæg indebærer ofte en sammenbygning med eller indbygning i ejendommens klimaskærm, enten på taget eller facaden. Monteringsarbejde kræver stort kendskab til konstruktionernes opbygning, og vil i langt højere grad være en opgave for virksomheder, der arbejder med bygningskonstruktioner, end virksomheder der løser autoriserede installationsopgaver.

Muligheden for at certificere / kvalificere de der installerer små VE-anlæg bør udvides, da det vil medvirke til at styrke forbrugerbeskyttelsen, både i forhold til en øget konkurrence på marked og dermed bedre pris, men også i forhold til at sikre kvaliteten i installeringen af disse anlæg.

Det skal samtidig sikres, at en godkendelsesordning accepterer tilsvarende certificeringsordninger fra andre medlemsstater i EU, og at der fremover kan etableres AMU-kurser på området.

Lovforslaget ventes fremsat i folketinget den 1. februar 2012.

Kilde: DI .
Læs mere om: DI
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.253