23948sdkhjf

Arbejdsgiver herre over hjemsendelse ved vejrlig

Det er arbejdsgivers beslutning om arbejde indstilles på grund af vejrlig, fællesbetegnelsen for den situation, hvor udendørs arbejde må indstilles pga. vejret.
Arbejdsgivere er ikke herrer over vejret.

Til gengæld er det arbejdsgivers beslutning om arbejde indstilles på grund af vejrlig; en fælles betegnelse for den situation, hvor udendørs arbejde må indstilles på grund af vejret. Det være sig kan regn, blæst, snefald eller ekstreme temperaturer. Det skriver Dansk Byggeri.

Overenskomsterne gælder
Ved vejrlig skal arbejdsgiveren i første omgang finde alternative arbejdsopgaver.

Er der ikke andre opgaver, har arbejdsgiveren to muligheder: For det første kan arbejdsgiveren vælge, at medarbejderne skal blive på arbejdspladsen og vente på bedre vejr. I det tilfælde skal arbejdsgiveren betale for ventetiden efter reglerne i overenskomsten. For det andet kan arbejdsgiveren hjemsende medarbejderne midlertidigt, hvis der ikke er noget formål i vente på bedre vejr. Hjemsendelsen skal ske efter reglerne i overenskomsterne.

Hvis det er arbejderne selv - og altså ikke arbejdsgiveren - der beslutter at indstille arbejdet, kan der være tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. En sådan overenskomststridig arbejdsnedlæggelse skal indberettes til Dansk Byggeri, der viderefører sagen til Arbejdsretten. Hvis vejrlig indebærer risiko for liv og velfærd, kan arbejderne dog nægte at arbejde.

Ansvar for fremmøde
I udgangspunktet skal medarbejderen gøre alt for at møde på arbejde, også når der er dårligt vejr – f.eks. sne. Kan medarbejderen ikke møde på arbejde, skal virksomheden ikke betale løn.

Medlemmer af Dansk Byggeri kan læse mere om reglerne i Cirkulært nr. 580 på: www.danskbyggeri.dk .

Kilde: Dansk Byggeri .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082