23948sdkhjf

Hård kritik af nye eltjek-regler

Energisagkyndige og energikonsulenter er uenige om, hvorvidt reglerne som fra 1. maj gør eltjek obligatorisk i forbindelse med en tilstandsrapport vil skade sikkerheden.
De nye regler, som pr. 1. maj gør det obligatorisk at få foretaget et eleftersyn i forbindelse med et hus’ tilstandsrapport, og arbejdet forbundet med dem debatteres voldsomt.

Nu kritiserer organisationen Frie Uafhængige Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (FUBE.dk) selve ordningen for at være potentielt farlig.

- At lade eksempelvis en akademisk uddannet arkitekt efter et par timers kursus gå ud og udføre eltjek, hvor der skal fjernes dæksler og måles på strøm, er ikke bare uansvarligt, men det kan også være decideret farligt, siger Hans-Erik Bønnelykke, fra organisationen FUBE.dk om den nye ordnings potentielle konsekvenser til Licitationen.dk.

Kun el-uddannede bør udføre arbejdet
Kritikken er også fremført i et brev, som Fube.dk har skrevet til Folketingets By- og Boligudvalget, Klima-, Energi- og Bygningsudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget og Retsudvalget og de respektive ministre. Der fremgår det blandt andet, at:

- Vi ønsker også at gøre opmærksom på, at bekendtgørelsen om el-eftersyn giver adgang til, at der på vegne af en elinstallatør kan sendes en ikke el-uddannet medarbejder ud for at udføre et el-eftersyn, blot denne har gennemgået et kursus af nogle få timers varighed. Dette er ensbetydende med at en centralt placeret elinstallatør i en større rådgivningsvirksomhed med mange ansatte bygningssagkyndige, skal kvalitetssikre og kontrollere, måske op til 60-70 bygningssagkyndige, der hver udfører 2-300 rapporter om året, det mener Fube.dk. er uforsvarligt/uansvarligt, hedder det i brevet, som er offentliggjort på FUBEs hjemmeside.

- Det bør ikke være tilladt at bruge ikke el-uddannede personer til el-eftersyn, idet der derved vil være risiko for helbred, kortslutning og brand og ikke mindst en falsk tryghed hos forbrugeren, lyder anbefalingen endvidere.

Kræver korrekt uddannelse
Kritikken af den nye ordning afvises af Brancheforeningen for Byggesagkundeige og Energikonsulenter (BfBE).

- Der er jo ikke tale om, at en bygningssagkyndig bare uden videre fra den 1. maj går ud og fortager eltjek. For at vi kan udføre det, kræver det, at der er en autoriseret elinstallatør inde over, som er ansat i eller tilknyttet firmaet. Vedkommende skal forestå den korrekte uddannelse af de bygningssagkyndige med en afsluttende eksamen, og samtidig skal den autoriserede elinstallatør være den ansvarlige på området, siger direktør i BfBE, Torben Kaas til Licitationen.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.346