23948sdkhjf

Flere midler til nedrivninger

Store dele af de 278 millioner, der i årets finanslov er afsat til byfornyelse, kan anvendes til at medfinansiere nedrivning af faldefærdige bygninger i landdistrikterne.
Kommunerne har i 2010 og 2011 givet støtte til at istandsætte eller nedrive knap 1.500 dårlige huse på landsplan. Det viser foreløbige tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Og nedrivningen kan fortsætte, selvom de 250 mio. kroner i Indsatspuljen er brugt. Kommunerne kan nemlig bruge midler, der er øremærket byfornyelse.

Landets 98 borgmestre får i dag et brev fra Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter. Ministeren vil gøre kommunerne opmærksomme på, at der på finansloven i år er afsat ca. 278 mio. kroner til byfornyelse, hvoraf en større andel kan bruges til at medfinansiere nedrivning af faldefærdige boliger i landdistrikterne.

I Rebild Kommune betyder de ekstra midler til nedrivninger, at der i foråret vil blive udbud nedrivningsopgaver på 10-14 bygninger .

Uvished om antallet af faldefærdige huse
Udover puljen er ministeriet også gang med forskellige initiativer på området. Blandt andet er igangsat en evaluering af de nuværende værktøjer til at komme faldefærdige boliger til livs.

Ministeren løfter også sløret for, at hans ministerium har planer om at afdække, hvor mange dårlige boliger, der er på landsplan.

- I dag har vi ikke det fornødne overblik over antallet af huse, der er i så dårlig stand, at de bør rives ned. Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere skønnet, at der er mere end 50.000 potentielt dårlige boliger i landområderne og de mindre byer. Men vi kender ikke det nøjagtige antal, og vi ved ikke præcis, hvor husene er placeret. Og det gør det vanskeligt at følge udviklingen og sætte ind, der hvor det er mest påkrævet, forklarer ministeren.

Fakta om byfornyelse
I 2012 er der afsat ca. 278 mio. kr. til byfornyelse på finansloven, heraf 50 mio. kr. til områdefornyelse.

Midlerne kan anvendes til at medfinansiere kommunernes udgifter til bygningsfornyelse og områdefornyelse, herunder til indsatsen over for de dårlige boliger på landet. Kommunerne bestemmer selv, hvilke aktiviteter inden for den enkelte kommunes ramme midlerne skal anvendes til.

Kommunalbestyrelsen kan bl.a. beslutte at:
• Yde kontant støtte til istandsættelse og nedrivning af såvel private udlejningsboliger som ejer- og andelsboliger. Det er en betingelse, at beboelsesbygningen har installationsmangler eller er opført før 1950 og er væsentligt nedslidt.
• Kondemnere (nedlægge forbud mod beboelse) af såvel beboede som tomme boliger, hvis disse af kommunalbestyrelsen vurderes at være sundheds- eller brandfarlige. Kommunalbestyrelsen kan med muligheden for at kondemnere tomme boliger forhindre, at der flytter nye beboere ind i boliger, som man på forhånd er klar over er sundheds- eller brandfarlige.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093