23948sdkhjf

Thyholm Murer satser på en fremtid med passivhuse

Som én af pionererne på området har Thyholm Murer flere lavenergibyggerier på cv’et. Nu er virksomheden blevet certificeret til at designe passivhuse.
Den 1. februar 2012 var en ganske særlig dag for nordvestjyske Thyholm Murer A/S.

Her modtog bygningskonstruktør og murer Dan Gravgaard nemlig det det fysiske bevis på, at han er blevet certificeret passivhusdesigner, hvilket kun 85 danskere er blevet før ham.

- Energirigtigt byggeri er fremtiden, og det er der flere og flere, der får øjnene op for. I takt med at energipriserne stiger, bliver det mere og mere interessant, siger Dan Gravgaard, der afsluttede sin uddannelse med en tre timers eksamen i Aarhus lige før årsskiftet.

Altid friske på at gå forrest
Selvom Thyholm Murer først fik certifikatet for et par uger siden, er lavenergi-byggeri på ingen måde noget nyt for virksomheden, som i 2008 var totalentreprenør på verdens første fuldmurede passivhus – et byggeri, der indgik i Isovers prestigeprojekt; Komforthusene ved Vejle.

Allerede næsten fem år tidligere, i slutningen af 2003, var Thyholm Murer med på holdet bag en fuldmuret familiebolig, der indgik som forsøgshus i et DTU-projekt om varmetab og simulering af opvarmningsbehov.

- Det var en stor ting dengang, men der er sket meget siden, så man må prøve at følge med og være på forkant. Vi har altid været friske på at gå forrest, og det er også dét, vi prøver på nu, fortsætter Dan Gravgaard, der med titlen som certificeret passivhusdesigner løfter firmaets kompetenceniveau.

- Med uddannelsen har jeg fået en stor, teoretisk viden, som vi kan bruge sammen med vores praktiske erfaring med passivhuse. Derved får vores kunder de bedste muligheder, siger han.

Både nybyggeri og renovering
Nybyggeri er én ting, men for byggeriet i dag ligger der også mange opgaver ved energirenovering af eksisterende boliger.

Det er naturligvis klart, at Thyholm Murer med certificeringen styrker sine muligheder inden for nybyggeri. Men mindst lige så vigtigt er det, at firmaet nu har fået endnu flere instrumenter at spille på, når en bygning skal energioptimeres. Senest opnåede Thyholm Murer at få energimærket ”A2” til en gammel bygning på Nørregade i Hvidbjerg fra 1900 med 818 m² opvarmet areal.

- Passivhus-certifikatet er kundernes sikkerhed for, at vores løsninger passer til de strenge byggekrav i dag, og også kan leve op til de endnu strammere reglementer, der venter lige om hjørnet. Det betyder, at kundens byggeri bliver sikret mod værditab, siger Dan Gravgaard.

Han peger desuden på, at Thyholm Murer er én af ganske få danske håndværksvirksomheder, der er certificeret til at designe passivhuse. Det bliver til kundernes fordel, da de vil kunne få en forbedret service og mere energirigtig vejledning. Den forøgede indsigt vil også kunne forbedre samarbejdet med rådgivere, fx på totalentrepriser, spår Dan Gravgaard.

Generationsskifte undervejs
Thyholm Murer er grundlagt i 1981 af firmaets nuværende ejer, Poul Erik Gravgaard, der er far til Dan Gravgaard.

Familiens anden søn, Rasmus Gravgaard, er uddannet murer og diplomingeniør. Planen er, at de to sønner skal tage over, når 58-årige Poul Erik inden for en overskuelig fremtid vælger at træde lidt i baggrunden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127