23948sdkhjf

Dansk byggevareeksport har medvind

2011 var et godt år for dansk eksport, og byggeriets vareeksport specifikt var ingen undtagelse. Branchen melder om en stigning på 17,5 procent, hvilket er på niveau med 2007.
Danske varer klarer sig godt i udlandet. Ifølge Udenrigsministeriets Eksportudsigt var 2011 overordnet set et godt eksportår for Danmark med en vækst på 10,6 procent i forhold til 2010.

Byggevarebranchen eksporterede for i alt 41,5 mia. kr. i 2011, knap 7 % af den samlede danske eksport på 604,6 mia. kr.

Vinden blæser fra forskellige retninger
Omkring halvdelen af Danmarks byggevareeksport ekspederes traditionelt set til nærmarkederne Tyskland, Storbritannien, Sverige, Norge og Finland. I 2011 var det specielt det britiske og amerikanske marked, der aftog danske byggevarer.

Per Thomas Dahl, branchedirektør for Danske Byggematerialer, glæder sig over udsigten til en positiv dansk eksport i 2012, men han er samtidig realistisk.

- Storbritannien, som ligger på et meget højt niveau for tiden, forventer, at byggesektorens aktivitet i 2012 vil falde med 5 procent, og denne tendens vil først vende i 2014. Modsat forventer man i Sverige, at byggebranchen, og økonomien generelt, vil komme tilbage på sporet i allerede i 2013. Så vinden blæser stadig fra forskellige retninger på grund af den økonomiske krise, lyder vurderingen fra Per Thomas Dahl.

Energiløsninger i høj kurs
En stor del af den danske byggevareeksport hænger sammen med nogle af de nichekompetencer, de danske virksomheder igennem årene har opbygget. Det drejer sig for eksempel om energiløsninger. Og ifølge Danske Byggematerialers branchedirektør er det på flere måder fremtidens trend.

- Samlet set viser vores prognoser, at nærmarkederne fremadrettet vil fokusere på energirenoveringer. Det overrasker ikke, og derfor skal den fremtidige eksport også findes inden for produkter, der på den ene eller anden måde hjælper på bæredygtighedsregnskabet, slutter Per Thomas Dahl.

Danmarks Eksportråd forudser en generel eksportvækst på 4,5 procent i 2012, primært genereret af de nordøstasiatiske og austral-asiatiske markeder. I samme periode skønner Per Thomas Dahl, at eksporten af danske byggevarer vil blive moderat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11