23948sdkhjf

30.000 ton norsk granit beskytter den jyske Vestkyst

Vesterhavets bølger eroderer langsomt Jyllands sandede vestkyst, men der er er hjælp at hente ikke langt mod nord; i det norske fjeld. 

NCC i Norge har sit eget stenbrud på Kragerø i Sydnorge, og de næste fire år forventes levering af omkring 30.000 ton brudsten i størrelser fra 60 kg til 12 tons til Kystdirektoratets kystbeskyttelse af den centrale del af vestkysten. 

Det skriver NCC i en pressemeddelelse. 

– Stenarten Hyperit (som NCC bryder på Kragerø, red.) er især egnet til brug ved kyster, fordi den høje vægtfylde gør, at de ikke så let bliver rykket rundt, når havets bølger slår ind mod dem i kystbeskyttelsen, siger Øystein Nordtorp, salgschef hos NCC Industry i Norge, i pressemeddelelsen. 

– Det er simpelthen en tungere stenart, og det er derfor at foretrække, når man netop skal sikre, at kysten ikke bliver nedbrudt af havet, uddyber han. 

Sejles med skib og pram 

Leverancen kommer fra NCC Industry i Norge og bliver sejlet til Jylland på skib og med pram. Her bliver stenene leveret på Kystdirektoratets oplagspladser, hvorfra de senere fordeles til de steder langs kysten, hvor der skal laves kystbeskyttelse. 

Aftalen om de mange tons sten blev indgået i sommer, og leverancerne ankommer nu løbende. I første omgang bliver der leveret sten til Kystdirektoratets oplagsplads i Thyborøn, og senere skal der muligvis også leveres til Hvide Sande og Hanstholm. 

NCC Industry i Norge leverer også sten fra Kragerø til havvindmøllers fundamenter, beskyttelse af kabler på havbunden og skabelse af stenrev, som det er tilfældet med Hunderevet ud for kysten ved Hundested. Stenrev laves for at skabe gode levesteder for havets dyr.

Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093