23948sdkhjf

Rockwool skifter kul og koks ud med biogas

På Rockwools to danske fabrikker i henholdsvis Vamdrup og Øster Doense ved Hobro er alting blevet lidt grønnere.

Isolerings-producenten har netop omlagt en stor del af den energikrævende produktion.

I de store smelteovne på de to fabrikker har Rockwool skiftet kul og koks ud med biogas.

Det betyder, at Rockwool når over 70 procent CO2-reduktion i 2021 (ift. 1990). 

- Vi er stolte over, at vi yder et bidrag til at mindske CO2-udledningerne fra industrien. Det er ikke bare et vigtigt skridt for os, men for hele sektoren, fordi det viser, at det er realistisk at omstille industriprocesser med meget høje temperaturer til vedvarende energi og derved at nedbringe CO2-udledningen, siger Frank Larsen, administrerende direktør i Rockwool. 

Aftale med Bigdan

Pr. 1. januar 2020 omstillede Rockwool som en overgangsløsning til naturgas. Pr. 1. januar 2021 er det helt omstillet til biogas og grøn el på de to ovne. 

Biogassen, der nu anvendes, produceres på Bigadans biogasanlæg ved Horsens.

Hvor meget biogas, der skal leveres til Rockwools fabrikker, oplyses ikke, men i store træk svarer det til næsten al den biogas, der produceres på anlægget i Horsens. 

Foreløbigt er der indgået en aftale om levering af biogas for de næste tre år.

Biogas er afgørende

- Biogas er helt afgørende for, at en række virksomheder – for eksempel Rockwool – kan gennemføre en grøn omstilling. Derfor bør man sikre, at virksomhederne har adgang til gasnettet, og at der er bliver produceret biogas i tilstrækkelige mængder. Der er store klimagevinster at hente ved at få virksomhedernes produktion over på biogas, men hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at politikerne gør omstillingen mulig, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Årtiers arbejde

At omstille fra kul og koks til biogas er ikke bare noget Rockwool gør fra den ene dag til den anden. 

Forud er gået årtiers ingeniørarbejde og innovationsprocesser for at udvikle helt nye smelteteknologier, der gør det muligt at bruge vedvarende energikilder.

Rockwool har de sidste 10 år investeret over 500 mio. kr. i moderniseringen af de danske fabrikker, der har fungeret som testlaboratorie for udviklingen af den nye teknologi.

En mere bæredygtig byggebranche

Bygninger står for 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug og 20 procent af CO2-udledningen. I takt med at Danmarks energiforsyning i stigende grad bliver baseret på vedvarende energi, ændres balancen mellem den CO2, som udledes fra driften af bygningen i hele dens levetid, og den CO2, som er udledt i fremstillingen af de materialer, som bruges til opførelse og vedligeholdelse. Det har medført øget fokus på klimabelastningen fra produktionen af byggematerialer.

- Vi mærker en tydelig tendens i markedet mod øgede efterspørgsel efter byggematerialer med lavere CO2-aftryk. Rockwools omstilling til biogas i Danmark betyder, at aktører i byggebranchen nu får adgang til isoleringsprodukter med lang levetid og dokumenteret mindre klimaaftryk. Det giver boligejere sikkerhed, når der skal bygges bæredygtigt i Danmark, forklarer Frank Larsen.

Omlægningen til biogas på de danske fabrikker er led i en samlet, ambitiøs klimaindsats for Rockwool både i Norden og globalt. Udover omstilling til biogas og grøn elektricitet i Danmark er Rockwools fabrik i Moss, Norge skiftet fra kul til grøn elektricitet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.219