23948sdkhjf

C.F. Møller vinder international campuskonkurrence om 140.000 kvm

Sammen med det tyske arkitektfirma Henn har C.F. Møller Architects vundet førstepræmien i konkurrencen om den nye Grosshadern LMU Hospitalscampus i sydtyske München. 

Der skal bygges omkring 140.000 bruttoetagemeter, og den nye campus transformerer de eksisterende sygehusstrukturer fuldstændigt, og skaber et grønt, tilgængeligt og venligt miljø til fremtidssikker medicinsk behandling, forskning og undervisning. 

Arkitektsejren kom i hus med juryens enstemmige afgørelse, i konkurrence med 17 andre internationale teams, skriver det danske arkitektfirma i en pressemeddelelse. 

Bayerns største offentlige byggeprojekt i et halvt århundrede 

Grosshadern Campus er en del af Ludwig Maximilian Universitetshospital (LMU), et af de førende nationale og internationale medicinske centre. De nye bygninger består af i alt seks nye kliniske centre og er det største offentlige byggeprojekt i Bayern siden det eksisterende hospital blev opført i 1960'erne/70'erne. 

Arkitektkonkurrencen omfattede det første byggeafsnit af det samlede kompleks, herunder realiseringen af tre centre, det kardiopulmonale vaskulære center, det onkologiske center og det nye diagnostiske center, der skal bygges på et bruttoeetageareal på i alt omkring 140.000 kvm. 

Denne indledende konstruktionsfase vil udgøre omkring 60 pct. af den samlede byggevolumen for det nye hospital og vil blive finansieret af staten Bayern med omkring en milliard euro. 

Et abdominal-, bækken- og transplantationscenter, et hovedcenter og et muskuloskeletalt center samt yderligere faciliteter til forskning, undervisning og logistik vil blive bygget i de efterfølgende byggetrin. 

Grønne områder forbinder ”hjerte” og ”hjerne”

Fakta: Grosshadern LMU Hospitalscampus

Hvor: München, Tyskland 

Areal: 140.000 kvm Bruttoareal, fase 1; 280.000 kvm Bruttoareal, fase 1-4. 

Bygherre: Bayerisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst

Arkitekter: C.F. Møller Architects og HENN

Samarbejdspartnere: HT Hospitaltechnik Planungsgesellschaft, Klett Ingenieure, Wetzel & von Seht, HHP Nord / Ost, Büro Heinekamp, SINAI Gesellschaft von Landschaftsarchitekten

Samtidigt med at anlægget skal facilitere den højeste medicinske ekspertise, udgør en stor grøn park det centrale element i designet og fungerer som et mødested for besøgende, patienter, videnskabeligt personale og studerende. En sammenfletning af parken – som stedets lunge - og bygningernes gennemgående indre gade - hospitalets logistiske hjerte - er det, der ifølge C.F. Møller Architects gør denne masterplan speciel. 

Ved at gøre hovedaksens tag grønt, og skabe grønne terrasser overalt, bringes naturlige elementer konsekvent ind i hospitalets strukturelle kerne. Landskabskonceptet har til formål at fremme en mangfoldighed af stemninger, som understøtter patienternes velbefindende og helbredelse. 

Giver ensartet ”sundhedsfabrik” et menneskeligt udseende 

Nybyggeriet til LMU Hospitalet på Campus Grosshadern vil omfatte i alt seks nye kliniske centre. Onkologien og en forsknings-/undervisningsbygning udgør de østlige og vestlige endepunkter af en ny central indre gade, som er det vigtigste forbindelseselement for alle medicinske centre.

De eksisterende bygninger skal løbende nedrives efter afslutning af 1. byggefase og vil give plads til de sammenhængende nybyggerier. Skalamæssigt tilpasset de omkringliggende bygninger forvandles den eksisterende ensartede "sundhedsfabrik" til et varieret, bymæssigt og menneskeligt udseende. 

Den modulære masterplan kan let udvides efter behov, hvilket sikrer en høj grad af fleksibilitet og bæredygtighed for fremtidens campus. Indvendige gårdrum og haver giver mulighed for masser af dagslys og frisk luft. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.123