23948sdkhjf

Cowi slår rekord og starter året med bomstærk ordrebeholdning

Rådgiverkæmpen Cowi kom gennem 2020 med et rekordhøjt driftsresultat (EBIT) på 350 mio. kr., hvilket er en fremgang på hele 65 pct. i forhold til 2019. Tilsvarende opnåede rådgiverselskaber den stærkeste pengestrøm fra driftsaktiviteter, cash flow, nogensinde - på 754 mio. kr., næsten en fordobling i forhold til 2019 og ny rekord for virksomheden.

Omvendt faldt omsætningen med 3 pct. til 6.430 mio. kr., hvilket primært ifølge en pressemeddelse fra selskabet skyldtes frasalget af kortlægningsforretningen samt den svækkede norske krone.

– Vi har været endnu mere opsøgende her under krisen og forbedret eksekveringen af vores projekter. Det har vores kunder kvitteret for med tillid og positiv feedback: Vores kundetilfredshed har aldrig været højere, siger adm. direktør Lars-Peter Søbye i en kommentar til udviklingen i 2020.

Han peger desuden på ydre omstændigheder som årsag til årets resultat:

– Kriser betyder som regel, at offentlige investeringer bliver fremrykket. Det gælder bl.a. inden for infrastruktur og nu også grøn omstilling. Det er områder, hvor vi står stærkt, og det har vi nydt godt af.

Ordrebeholdning steget med mere end 300 millioner

Et generelt øget og mere målrettet kunde- og markedsfokus, herunder en endnu stærkere prioritering af særligt udvalgte udbudsprojekter, har også haft afgørende betydning for årets resultat og ordrebeholdningen:

– Vi har formået at vinde en række af de signifikante projekter, vi målrettet er gået efter; eksempelvis rammeaftalen for DSB’s Fremtidens S-bane og Houston Ship Tunnel Bridge i Texas. Samtidig fortsætter den positive udvikling med Arkitema, og vi har sammen vundet højtprofilerede projekter som eksempelvis udviklingen af Bosch’s nye, bæredygtige hovedkvarter i Ballerup, siger Lars-Peter Søbye.

Samlet er Cowis ordrebeholdning steget med 327 mio. kr. til 4,3 mia. kr.

Opkøb i kernemarkederne

I tråd med selskabets fokus på udvalgte kernemarkeder blev der sidste år investeret i større tilstedeværelse i Storbritannien og Nordamerika, som fremover - udover Skandinavien - udgør rådgiverkæmpens kernemarkeder.

– Vi har aldrig haft så stor aktivitet som nu på det britiske marked, hvor vi er vokset med knapt 20 pct. i det forgangne år, har ansat 60 nye kolleger og skal ansætte yderligere 80, påpeger topchefen og fortsætter:

– Tilsvarende forventer vi, at der i USA - med Joe Biden ved roret - for alvor bliver sat handling bag ordene hvad angår massive investeringer i den nedslidte infrastruktur og hele den grønne omstilling, særligt inden for vedvarende energi. Vi oplever allerede nu en stigende forespørgsel i markedet.

Netop den grønne omstilling bliver den helt store vækstmotor for Cowi i de kommende år, lyder det også, og det giver anledning til positive forventninger både i 2021 og fremover.

Cowi A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 6.430 6.623
Resultat af primær drift (EBIT) 318 169
Resultat før skat 305 171
Periodens resultat 212 100
Balancesum 3.990 3.834
Egenkapital 1.434 1.330
Antal ansatte 6.682 7.171
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2020.
Hoved- og nøgletal inkl. omkostninger ifm. igangværende voldgiftssagsproces for Oman Lufthavn.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.156