23948sdkhjf

Byggestål: - Der er ikke tale om en reel kontrolindsats

På fire år er der kun gennemført to kontrolbesøg hos 700 virksomheder, der producerer stålkomponenter til byggeriet. Det viser en undersøgelse, som Tekniq Arbejdsgivernes branchemagasin Industri & Teknik har gennemført.

- Det er så få kontroller og besøg, at man ikke kan tale om en reel kontrolindsats. Og vi synes, det er stærkt bekymrende, at kontrolniveauet har været på så lavt et niveau fra 2017 og frem til i dag, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne. Organisationen repræsenterer 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Dermed er der fri bane for fusk og snyd.

Det er Sikkerhedsstyrelsen og Bolig- og Planstyrelsen, der står for kontrollen af bygningsstål.

- Helt grundlæggende handler det jo også om at sikre, at kvaliteten af de produkter, der bruges i vores allesammens bygninger, er i orden. Og når der ikke er nogen kontrol, har vi heller ingen sikkerhed for, at produkterne lever op til de krav, der stilles, siger Simon O. Rasmussen.

Tekniq Arbejdsgiverne har  talt med flere virksomheder, der følger reglerne og har brugt tid og penge på CE-mærkning.

- Der er ikke noget at sige til det, hvis de virksomheder føler sig til grin, når de kan se, at deres konkurrenter, der ikke følger reglerne, slipper for at blive kontrolleret og straffet. Det er ganske enkelt ikke rimeligt, siger Simon O. Rasmussen.

Styrelse lover 20 kontroller

Sikkerhedsstyrelsen erkender, at der ikke har været kontroller af bygningsstål i lang tid. Til Industri & Teknik siger kontorchef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen:

- Vi er oppe på at kontrollere 80-100 produkter om året. På byggestål viser tallene, at vi ikke har haft fokus på området de seneste to år. Så har vi brugt tiden på andre produkter, eksempelvis et vigtigt produkt som røgalarmer. Udgangspunktet for al vores kontrol er, at det er fabrikantens og importørens ansvar, at deres produkter på markedet er sikre og lever op til CE-reglerne.

Stine Pedersen siger, at styrelsen har planlagt 20 kontrolbesøg hos en række danske virksomheder inden for byggestål i 2. eller 3. kvartal.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11