23948sdkhjf

C.F. Møller udvikler nyt mødested til13 jyske landsbyer

Landsbyklyngen, Kronjylland, der består af 13 landsbyer omkring Randers, har længe haft et ønske om et fælles mødested, der kan være centrum for aktiviteter, fællesskab og formidling af områdets muligheder.

Et sted præget af høj arkitektonisk kvalitet og i harmoni med omgivelserne: Skoven, stierne og nærheden til Randers fjord.

Nu er realiseringen kommet et skridt nærmere med økonomisk støtte fra den filantropiske forening Realdania og Lokale og Anlægsfonden.

Byggeri og landskab er skabt af C.F. Møller Architects i samarbejde med Landsbyklyngen Kronjylland, Albæk Borgerforening samt områdets forskellige brugergrupper og interessenter.

- Vores ekspertise i at tænke bygning og landskab som et sammenhængende hele er virkelig kommet til sin ret med Klyngehuset Kronjylland, hvor opgaven har været både at skabe et fysisk sted at mødes og på samme tid bidrage positivt til oplevelsen af den omkringliggende natur. Det er lykkedes i skøn forening af vores kompetencer og et meget konstruktivt samarbejde med brugere og interessenter, fortæller Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects i en pressemeddelelse.

I pagt med naturen

Klyngehuset skal ligge ved landsbyen Albæk i et område, der er en del af Naturpark Randers Fjord, der er beriget med en unik natur og historiske værdier, som er synlige og kan mærkes, og som har haft betydning for designet af Klyngehuset.

Landskabet, som etableres omkring huset, tilbyder både plads til et væld af aktiviteter, forsamling og fordybelse. Derudover formes det til at kunne håndtere vandstigning og fremtidige skybrud.

Selve bygningen består af tre selvstændige huse, som kan bruges til ophold, formidling, madlavning og opbevaring af friluftsudstyr, dækket af et stort fælles cirkelrundt tag.

Det store tag og de tre huse, der er placeret som længer på en gård, skaber sammen med landskabet en række forskellige ude og inderum inklusive et stort centralt fællesrum mellem husene.

I sammenhæng med husene kan det centrale rum åbnes og lukkes mere eller mindre af skydeporte.

Portene kan bruges individuelt og til både inde og ude at dele huset op i flere zoner efter skiftende behov i forhold til vejr og brugere. Det centrale rum og husene samles af et stort trægulv, der også rækker ud mod landskabet. Det skaber en række varierede siddemuligheder ind mod bebyggelsen og ud mod naturen.

Det store samlende tag er begrønnet, men bliver gennembrudt af det ene af de tre huse, hvorfra det er muligt at gå op og kigge ud over landskabet. Hele bygningen er udført i bæredygtige materialer, primært som træbyggeri, og berører kun landskabet let sådan at naturen kommer helt tæt på og ind i cirklen.

Klyngehuset Kronjylland er således et åbent og fleksibelt mødested, der fremmer de uorganiserede fritidsaktiviteter, som vandre- og svampeture, fugleture og mountainbikekørsel. Samtidig vil det være agere udgangspunkt for formidling af området natur, flora, fauna, kulturmiljøer og historie.

Realdania og Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 4,5 millioner kroner, og Klyngehuset Kronjylland forventes i anvendelse 2024. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172