23948sdkhjf

En tikkende bombe under nye danske kajanlæg?

De nye havnearealer i Københavns Sydhavn og Nordhavn kan allerede nu få problemer med rust, da en stor del af bolværket ikke er beskyttet mod galvanisk tæring. Det kan boligselskaberne med fordel have fokus på, når der anlægges nye områder.

Skal man beskytte nye kajanlæg optimalt, når man bygger – eller kan man med fordel vente og vedligeholde senere? Hvis man altså husker det.

Det er lidt af en faglig diskussion. Imidlertid kan man nu se, at sidstnævnte tilgang kan medføre problemer i byggerier af nyere årgang. Det fortæller Ole Elrum, sales manager i Danmark for den internationale specialist BAC Corrosion Control A/S.

”Der er lidt religion i det her. Nogle siger, at korrosionsbeskyttelsen skal på med det samme, og det mener vi absolut er hensigtsmæssigt. Mens andre mener, at man kan håndtere det efter nogle år,” siger han og påpeger, at mange boligselskaber muligvis ikke er gjort opmærksom på problemet og dermed måske ufrivilligt vælger at vente. Spørgsmålet er i øvrigt også, hvem der har vedligeholdelsespligten.

 Problemer i København

Et af de steder, hvor man har valgt at vente, er ved de nye københavnske byggerier i Sluseholmen og Teglholmen.

”Som producent og leverandør af anoder til beskyttelse mod galvaniske tæringer i stålspunsvægge er vi i kontakt med erhvervsdykkere, som bl.a. inspicerer i Københavns havne. Udmeldingen er, at en stor del af bolværket ikke er beskyttet mod galvanisk rust. Det gælder ikke mindst i de nybyggede områder,” siger Ole Elrum.

For at undgå den galvaniske tæring er der ellers løbende monteret speciallegerede aluminium offeranoder i alle danske havne. En tidlig montering af anoder sikrer altså mod hurtigt begyndende grubetæringer og deraf forlængelse af stålets levetid.

”Så i stedet for at tære af stålet, tæres af de monterede offeranoder, speciallegeret til formålet. Alternativet er, at din spunsvæg simpelthen ruster med huller til følge,” forklarer Ole Elrum.

Erfaren specialist på flere områder

BAC Corrosion Control A/S har i 65 år arbejdet med at håndtere den slags udfordringer - også på konsulentbasis. Dybest set er virksomheden storleverandør af offeranoder til ’Havne, marine olie & Gas og vindmølle, industrien’ fra eget støberi i Herfølge og England. Samtidig arbejdes der med såkaldte total finansieringsmodeller, så omkostningerne indregnes som en fast del af vedligeholdelsesudgifterne i anodernes levetid. Typisk 10 år med fast årlig betaling.

OM: BAC Corrosion Control A/S
BAC Corrosion Control A/S er en global spiller og Europas førende producent og leverandør af anoder til beskyttelse mod galvaniske tæringer i stålspuns.

BAC Corrosion Control A/S kan hjælpe på en række områder:

- Leverance af offeranoder tilpasset behovet

- Katodisk beskyttelses forslag

- Totalentreprise på opsætning og udskiftning af anoder

- Finansieringsmodeller

- Løbende kontrol

Læs mere på www.bacbera.dk

 

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125