23948sdkhjf

Rekordniveau for boligbyggeriet forude

Byggeriet er kommet godt fra land i de første tre måneder af 2021, viser en ny prognose fra leverandøren af projektinformation Byggefakta.

Forventningen er, at der igangsættes bygge- og anlægsprojekter for 100,8 mia. kr. i 2021, og det er vel at mærke uden at medtage kontrakter på Femern Bælt-forbindelsen til 53 mia. kr.

Det svarer til en fremgang på 9 mia. kr. i forhold til niveauet i 2020 og vil betyde, at projektmarkedet i år ventes at ramme samme niveau som i rekordåret 2019, hvor det lige præcis rundede 100 mia. kr. 

– Det er opløftende at se, at byggebranchen klarede sig så godt igennem et 2020, der virkelig var præget af uregelmæssigheder. Endnu mere opløftende er det, at byggeriet i 2021 forventes at nå samme rekordniveau, som vi så tilbage i 2019, fortæller Byggefaktas adm. direktør Thomas Bejer-Andersen, i en pressemeddelelse fra Byggefakta. 

– Når man ser på den positive udvikling, synes jeg, at det er værd at nævne boligbyggeriet. Det var et af de områder, der var særligt hårdt ramt sidste år, men som forventes at gøre comeback i 2021, tilføjer han. 

Boligbyggeriet mod nye højder

Netop boligbyggeriet har været i vækst siden 2016, men ved udgangen af 2019 var forventningen, at feltet havde nået toppen, og en nedgang i 2020 var ikke overraskende. Den store overraskelse lå i, hvor markant nedgangen blev: Næsten 8 mia. kr. fra 2019 til 2020. 

I de første måneder af 2021 ses nu et skift i udviklingen og det forventes, at der igangsættes boligbyggerier for 43,3 mia. kr. i år, hvilket er rekordhøjt. 

Ifølge Thomas Bejer-Andersen skyldes det især, at boligbyggeriet i Region Hovedstaden atter har fundet fodfæste. Ligeledes er der planlagt flere boligprojekter i både Region Sjælland og Midtjylland i 2021 end i tidligere år. 

– Den positive udvikling skyldes blandt andet, at mange boligprojekter i regionerne er blevet udskudt fra 2020 til 2021. Det er oplagt at bruge pandemien som forklaring, men det er kun delvist rigtigt. COVID-19 gav et kortvarigt ophold og har forårsaget længere myndighedsbehandling. Men ser vi på de konkrete projekter, virker det også til at være et sammenfald af andre faktorer, forklarer Thomas Bejer-Andersen. 

De almene og private bygherrer driver væksten

Det er især de almene boligselskaber, der har flere projekter i pipelinen. Ifølge prognosen forventes det, at der igangsættes almene boligprojekter for 12,7 mia. kr. 2021, hvilket er en fremgang på 16 pct. i forhold til 2020.

Fakta: Rapportens data

Rapporten ”Trends for byggebranchen Q1 2021” er udgivet af Byggefakta A/S. Rapporten indeholder prognoser for det professionelle byggeri i 2021, efter årets første tre måneder er realiseret. Bemærk! Prognosen er opgjort uden Femern-Bælt forbindelsen.

Derudover viser prognosen også en stor fremgang for projekter med private bygherrer, hvor især flere boligprojekter men også en mindre fremgang for erhvervsbyggeriet er med til at trække niveauet op.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109