23948sdkhjf

Middelfart får en skov i byen med 220 CO2-negative boliger

I Middelfart har tegnestuen Effekt designet Naturbyen, 220 boliger beliggende i et nyplantet skovområde. Naturbyen skal være et internationalt demonstrationsprojekt for hvordan bæredygtig boligudvikling kan kombineres med skovrejsning, øget biodiversitet og cirkulær ressourcetænkning i det helt nye bynære kvarter. 

Bebyggelsen, der således er tænkt som et alternativ til de traditionelle boligtilbud i parcelhuskvarterer og rækkehusbebyggelser, skal bygges på det, der lige nu er en bar mark sydøst for Middelfart. Det skriver Middelfart Kommune i en pressemeddelelse. 

I Naturbyen arrangeres boligerne dog i klynger af 15-25 huse omkring et fælles gårdrum. Hver enkelt bolig har direkte adgang til mindre, private terrasser – en beliggende mod det fælles gårdrum og en mod skovområdet.

På Arkitekturbiennale i Venedig

Naturbyen er så nyskabende, at det fra maj til november bliver udstillet på den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig som en del af Effekts bidrag. Her ventes tusindvis af gæster blive præsenteret for visionen om Naturbyen.

Udstillingen indeholder blandt andet 2.000 levende træer som efter udstillingen plantes ud på marken i Middelfart.

Landskabet og rummene mellem husene deles mellem beboerne og er udlagt til fællesarealer tiltænkt rekreative formal. Det fælles skovareal etableres på den jord som ellers typisk ville henligge som græsplæner og parcelhushaver. Ved at reducere størrelsen på de private haver kommer beboerne både hinanden mere ved, og muligheden for at opdyrke en fælles skov omkring boligerne opstår.

Reducerer CO2-udledning 

Hvor CO2-neutralt byggeri anses som værende ”best practice” idag, går Naturbyen et skridt videre og bliver CO2-negativ. Det vil sige, at i stedet for blot at begrænse udledningen, bidrager CO2-negativt byggeri aktivt til at reducere CO2-udledningerne forbundet med opførelse. Dette skal opnås via en kombination af CO2-lagring gennem skovrejsning, CO2-lagring i materialer - træ og biomasse - samt gennem de energifælleskaber, der etableres på tværs af boligklyngerne, som distribuerer produktionen mellem boligerne. 

– Med Naturbyen hæver vi barren for fremtidens boligkvarterer, og styrker kompetencerne indenfor bæredygtigt byggeri og byplanlægning, så vi kan reducere CO2-udledningen og være en inspirator for byggerier både nationalt og internationalt, siger borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, i meddelelsen. 

Modsat traditionelle udviklingsprojekter, hvor landskabet anlægges efter husene, skal Naturbyen etableres i et nyanlagt skovområde, hvor udviklingen henimod egentlig skov er godt i gang. Dette skal ske gennem en forceret skovudvikling, som ved at lade en række forskellige beplantninger presse hinanden opad i kamp om solens stråler, sikrer en hurtigere voksende skov. 

Når skoven, der skal omkranse områdets boliger, er vokset til, vil de kommende beboere i Naturbyen have skoven som nabo – en skov, der er baseret på planter, som med fokus på spiselige afgrøder som for eksempel frugt, nødder, rodfrugter og svampe.

Middelfart Kommune har påbegyndt dialog med mulige udviklere og interessenter omkring projektet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109