23948sdkhjf

Kæmpe renovering: Nordens største kollegie bliver bæredygtigt

Inden længe begynder en omfattende totalrenovering af Øresundskollegiets 12 betonblokke på Amager fra 1974. Med plads til mere end 1500 beboere er kollegiet ifølge FA09 ikke bare Danmarks største, men Nordens største kollegie. 

Kollegiet har tidligere gennemgået mindre renoveringer, men denne gang er der behov for en omfattende forbedring af bygningerne, så kollegiet bliver langt mere bæredygtigt og tidssvarende. 

Hovedentreprisen på de udvendige arbejder udføres af Hovedstadens Bygningsentreprise, mens Finn K. & Davidsen har hovedentreprisen på de indvendige arbejder. 

Københavns Kommune har netop godkendt projektets skema B, så renoveringsarbejdet påbegyndes lige før sommer og forventes afsluttet sidst i 2023, skriver FA09, der er byggeforretningsfører op sagen, i en pressemeddelelse.

Fakta om renoveringen

Bygherre: Øresundskollegiet

Byggeforretningsfører: FA09

Rådgivende ingeniører: Holmsgaard

Underrådgiver på brand og miljø: Niras

Arkitekter: Mole Arkitekter

Bygherrerådgivere: Cowi

Udvendige arbejder: Hovedstadens Bygningsentreprise

Indvendige arbejder: Finn L. & Davidsen

Relining af faldstammer: Greenpipe 

Omdannelse af kollegiets tagterrasse

Bygherrerådgiver: Arki Lab

Landskabsarkitekt: SLA

Trestrenget fokus

Både lejligheder og fællesarealer skal opgraderes og gøres mere attraktive for beboerne, og bygningerne skal fremtidssikres. Hele vejen igennem er der fokus på bæredygtighed – både miljømæssigt, økonomisk og socialt. Det skal gøre renoveringen et foregangseksempel på, hvordan bæredygtighed kan være en flerstrenget indsats i byggeri og renovering. 

Den miljø- og klimamæssige indsats indebærer udskiftning til nye og miljørigtige vinduer, toiletter og vandinstallationer. De eksisterende elementer vil blive miljøsaneret, så eventuelt forurenet byggemateriale fra tidligere fjernes og afleveres til korrekt behandling hos myndighederne og erstattes med nyt, miljøgodkendt byggemateriale. 

Den omfattende renovering er en økonomisk fremtidssikring af kollegiet, så bygningerne og installationerne kan holde mange år endnu. Ved valg af gode materialer og løbende vedligehold forebygges store udgifter til uforudsete udskiftninger. 

Endelig er der indtænkt socialt bæredygtige løsninger, som understøtter beboernes fællesskab og trivsel. Her handler det blandt andet om at synliggøre det sociale liv på kollegiet og skabe rum til fællesskaber. Konkret etableres store glaspartier ved kollegiets fælleskøkkener, så man kan kigge ind ude fra gangarealet, hvilket ifølge beboerrådsformand Niels Kristian Bjerg vil få betydning for fællesskaberne: 

– Der er et helt unikt, socialt liv i et kollegiekøkken, som man nok kun forstår, hvis man har oplevet det. Det er noget, vi ønsker, at alle vores beboere skal have muligheden for at være en del af, siger han. 

På samme måde forsøger man at bringe beboerne tættere på hinanden ved at indrette lejlighederne med indbyggede bænke ved vinduerne, så kollegianere kan sidde og se de andre beboere.

Selvstændigt projekt på taget 

På tagterrassen skabes rum for sociale og faglige aktiviteter, som skal fungere som en vej ind i fællesskabet for alle nye beboere – og særligt for de socialt udsatte unge, som her får muligheden for at indgå i et socialt netværk af unge under uddannelse. 

Renoveringen af tagterrassen er et selvstændigt projekt, som føres ud i livet i samarbejde med tegnestuen Arki_Lab og landskabsarkitekterne SLA. Den nye tagterrasse forventes at stå færdig til sommer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.172