23948sdkhjf

Biskop imod milliardhøjhus i Aarhus, men foretrækker dialog over veto

Et næsten 150 meter højt højhus på havnen er et alt for brutalt indgreb i bymidten i Aarhus, der vil dominere bybilledet og overskygge domkirken.

Det mener biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen, som er gået ind i debatten om et omstridt højhusprojekt, der er planlagt på byens sydhavn tæt på kulturhuset Dokk1. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Sammen med Thomas Bloch Ravn, direktør for Den Gamle By i Aarhus, har biskoppen sendt et åbent brev til byrådet i Aarhus Kommune om at genoverveje beslutningen om at opføre det planlagte højhus på adressen Mindet 6, knap 700 meter fra Aarhus Domkirke i fugleflugtslinje.

- Det er en adresse meget tæt på domkirken og den gamle bykerne. Byggeriet vil komme til at rage op og afvige alt for meget fra resten af området. Aarhus Domkirke har i generationer stået som et orienteringspunkt i den klassiske bykerne i en smuk sammenhæng og harmoni. Det vil blive brudt med dette ekstraordinært høje byggeri, siger han til Kristeligt Dagblad.

8 ud af 10 stifter har brugt særlig vetoret

Som biskop har Henrik Wigh-Poulsen et effektivt våben, hvis han vil sætte en kæp i hjulet på byggeriet. Ifølge planloven har biskopper som repræsentanter for folkekirken nemlig en særlig indsigelsesret over for nybyggerier, der kan tage fokus fra kirker. En aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad i 2016 viste, at 8 ud af 10 stifter havde gjort brug af denne ret over en fire-årig periode, men det kommer næppe på tale denne gang, lyder det fra biskoppen.

- At nedlægge veto er et meget voldsomt våben, som man kun i ekstraordinære situationer gør brug af. Vi har haft gode erfaringer med at indgå i en dialog frem for at demonstrere vores magt med en vetoret, siger Henrik Wigh-Poulsen. 

Andre biskopper har tidligere gjort brug af retten ved mindre byggerier. Hvorfor er denne situation ikke ekstraordinær nok?

- Man kan jo sige, at alle sådan nogle byggesager er særlige på deres helt egen måde. Vi har altid haft en god dialog med kommunen om andre byggesager, så den løsning foretrækker jeg.

Det er formentlig en god idé ikke at gøre brug af det supervåben, man som biskop ellers har adgang til, mener lektor emeritus i praktisk teologi Hans Raun Iversen fra Københavns Universitet. Han har skrevet om kirkebygninger som kulturarv.

- Der kunne let komme et ramaskrig, hvis han gjorde det. Det kunne give bagslag, siger han.

- Derfor er det en god idé at gøre det til et politisk spørgsmål om, hvorvidt prestigebyggerier skal overtage opmærksomheden fra historiske bygninger og kirker, tilføjer Hans Raun Iversen.

Henrik Wigh-Poulsen er langtfra den eneste, der er betænkelig ved byggeriet. Højhusets lokalplan modtog i alt 237 høringssvar fra borgere, organisationer og virksomheder. Mange af dem gik på højden af byggeriet. På samme måde har foreningen Arkitekturoprøret udtalt, at skyskraberen vil kaste lange skygger, give et dårligt bymiljø og ødelægge byens skyline.

 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125